İsrail'in Gazze'de seyreltilmiş uranyum kullandığına dair iddiaların soruşturulması çağrısında bulunuldu.
Filistin'in Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Salih Abduşşafi, UAEK'yi İsrail'in Gazze'de kullandığı mühimmatlarda seyreltilmiş uranyum bulunup bulunmadığını araştırmaya çağırdı.
Al Jazeera'ye konuşan Abdüşşafi şunları söyledi:
"Gazze'de kullanılan mühimmat miktarı şimdiden İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan mühimmat miktarını aşmış durumda. Sadece bu gerçek bile UAEK ve diğer uzman kuruluşların Gazze'ye gidip kapsamlı bir araştırma yapma merakını tetiklemelidir. Ancak şu ana kadar herhangi bir eylem görmedik."
Seyreltilmiş uranyum içeren mühimmatlar nükleer silahlar kategorisinde değerlendirilmemekle birlikte, düşük seviyelerde radyasyon yaymaları UAEK'nin maruz kalınabilecek olası tehlikeler konusunda bu mühimmatlara dair uyarıda bulunmasına yol açıyor.
Seyreltilmiş uranyumlu mühimmatlar, birçok hastalığın ve kanser vakalarının yanı sıra hasta ve sakat doğumlara da yol açıyor. ABD'nin geçmişte Felluce'de benzer mühimmatları kullanması sebebiyle halen bölgede sakat doğumlara rastlanıyor.
Seyreltilmiş uranyum ve ağır metaller, genetik olarak nesilden nesile aktarılıyor ve böylece kullanıldıktan yıllar sonra bile düşük doğumlara, hasta ve sakat bebeklere ve kanser gibi ağır hastalıklara sebebiyet veriyor.