Katar'daki organizasyon ne tür "yeniliklere" gebe?

İsrail ve Katar'ın resmi diplomatik bağları olmamasına rağmen bugün gerçekleştirilen ilk uçuş İsrail ve ABD tarafından, Katar ile İsrail ilişkilerinin iyileşmesine vesile olması umuduyla övüldü.

HAKSÖZ HABER

İsrail ile Katar arasındaki ilk doğrudan uçuş bugün başlayan 2022 Dünya Kupasına katılacak seyircilerin taşınmasıyla gerçekleştirildi. Doha'ya inen uçağın ardından İsrail basını bu uçuşu, iki ülke arasındaki ilişkiler için bir dönüm noktası olarak yorumladı.

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası ilklere imza atıyor. Alkol tüketiminin ve fuhşiyatın arttığı bir organizasyonda aldığı kararlar ile turnuvanın atmosferini değiştiren Katar, almış olduğu ahlaki kararlar nedeniyle Batı tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.

Futbol taraftarlarının alkol tüketimini sınırlayan, kıyafet düzenlemelerine uyulmasını salık veren kararlar ile LGBT konusundaki hassasiyeti nedeniyle Avrupa ülkelerinin tepkisini çeken Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonun siyasi ilişkilerde de değişiklik getireceği öngörülüyor.

Katar’da düzenlenen futbol turnuvasına İsrail’den de katılacak olan taraftarları taşıyan uçakların ineceği kaydedilirken, İsrail’in ve ABD’nin bu durumdan çok memnun olduğu aktarılıyor.

Ben Gurion havaalanından konuşan İsrail dışişleri bakanlığı yetkilisi Lior Haiat, AFP'ye verdiği demeçte, "Tel Aviv'den Doha'ya ilk direkt uçuş ile tarih yazıldığını" söyledi.

İsrail ile Katar arasında bugüne kadar direkt olarak uçuş bulunmuyordu. Futbol turnuvasına 10 binden fazla İsrailli taraftarın katılacağı belirtilirken düzenlenen ilk uçuşa dair İsrail hükümeti ve basınında büyük bir gelişme olarak bakıldığı görüldü.

İsrail’in normalleşme çabalarına yanıt veren Türkiye dahil birçok Arap ülkesi aldığı kararlar ile tepki çekmişti. Katar ile de normalleşme arayışlarında olan İsrail için düzenlenen bu ilk direkt uçuş İsrail tarafınca büyük değişim adımları olacağı şeklinde karşılandı.

Katar’daki turnuvanın açılışına davet edilen siyasilerin düzenlenen programlarda çekilen kareleri dünya basınında büyük yankı buldu. Türkiye’den de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılım gösterdiği organizasyonda çekilen bir kare ise tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır’da Mursi hükümetini devirerek diktatörlüğünü ilan eden darbeci General Abdulfettah El Sisi’nin tokalaştığı fotoğraf karesi geniş yankı uyandırdı. 9 yıldır ilişkilerin asgariye indirildiği Mısır hükümetinin darbeci yönetiminin lideriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafı tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbeci ve katil bir diktatörle tokalaştığı görülen bu kare umarız ki Türkiye’nin darbeci Sisi hükümetiyle bir ilişki içerisine gireceği bir süreci başlatmaz.

Yorum Analiz Haberleri

İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!
ABD, Suriye'deki askeri birliğini geri çekecek mi?
Suriye Devrimi'nde kazananlar ve kaybedenler
Siyonist zulme tarafsız kalmak mümkün mü?