Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Atiyye ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova’daki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye konusunda Rusya'nın Katar ve diğer ülkelerle anlaşamadığı konulardan birinin Esed rejiminin meşruiyeti olduğunu hatırlattı.
Lavrov şunları söyledi:
"Bu anlaşmazlık 2012’de Cenevre’de başlayan çözüm çabalarını olumsuz etkiliyor. Cenevre bildirgesinde tüm Suriyeli tarafların içinde olacağı bir reform öngörülmüştü. Ancak diğer ülkeler, Cenevre bildirgesinde Esed’in reform sürecinde yer almaması gerektiği yönünde bir madde olmadığı için o bildirgenin BMGK’da onaylanmasını istemedi. BMGK’nın Suriye ile ilgili kararına dayalı olarak Ocak’ta rejim ile muhalifler arasında bir müzakere süresi başlatılacak. Bu müzakerelere hangi grupların katılacağı, hangilerinin radikal olduğu meselesi hâlâ bir karara bağlanmış değil. Muhalifleri temsil edecek heyeti belirme görevi BM’nin Suriye temsilcisi Staffan de Mistura’ya ait. Bugün yaptığımız görüşmede, muhalifleri temsil edecek bir heyete ulaşma şansının olduğu ortaya konuldu."
"Esed rejimi bölgedeki terörün en büyük destekçisi"
Atiyye de Esed'le ilgili iki ülke arasındaki anlaşmazlığı teyit etti ve muhalif grupların sınıflandırılmasıyla ilgili bir kategorizasyona karşı olduklarını belirtti.
"Rusya ile anlaşamadığımız belli bir nokta var. O da Esed rejiminin meşruiyeti. Rusya’nın politikasının, hükümetlerin askeri güçle düşürülmesine karşı olduğunu biliyoruz. Rusya’nın vermiş olduğu sözü tuttuğunu biliyoruz. Ancak Rusya bölgede terörle mücadele sözü verdi. Bizim kanaatimizde Esed rejimi bölgedeki terörün en büyük destekçisi. Halkına karşı yaptıkları da terörün ta kendisi. Halkından 300 bin insanı katletti. Terörist grupların sınıflandırılmasıyla ilgili ise görüşümüz; Katar mutlak bir terör kategorileştirmesine karşı. Burada önemli olan bu grupların silahı taşımasının arkasındaki mantığı anlamak. Bunu belirlersek ortak bir zemine gelebiliriz. Hedefleri, amaçları. Önemli olan anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak. Devam etmekte olan bu trajediyi sona erdirmek için ciddi bir siyasi süreci başlatmak."
Uluslararası Suriye Destek Grubu, BM Güvenlik Konseyi karar tasarısında anlaşmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oy birliğiyle kabul edilen tasarıda, Esed rejimi ve Suriyeli muhaliflerin Ocak ayı başında barış görüşmeleri için masaya oturması öngörülüyordu.
Kaynak: Al Jazeera