Katar resmî haber ajansı QNA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı Asya İşleri Dairesi Müdürü Halid bin İbrahim, “kardeş” Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluğuna yönelik saldırıları protesto amacıyla bakanlığın Tahran büyükelçisini geri çağırdığını söyledi.
Ayrıca, Doha'daki İran büyükelçisinin de Katar Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve kendisine, saldırıların “diplomatik misyonların güvenlik ve korunmasını gerektiren uluslararası norm ve yasaların ihlali” şeklinde değerlendirildiği bir protestonun bildirildiği belirtildi.
Körfez'de Tahran Karşıtı Diplomatik Cephe
Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini açıklamasının ardından, İran'ın idamlara tepki göstermesiyle iki ülke arasındaki gerilim arttı.
İran devriminin yol açtığı jeopolitik kırılmadan sonra, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) çatısı altında bir araya gelen 6 ülke, Suudi Arabistan'ın diplomatik misyonlarına düzenlenen saldırılara farklı seviyelerde tepki gösterdi.
Suudi Arabistan'ın ardından Bahreyn, İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklarken Tahran ile yüksek ticaret hacmine sahip Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme kararını bildirdi.
Kuveyt, Doha'ya benzer şekilde Tahran büyükelçisini çektiğini açıklarken, KİK içinde İran ile ilişkiler konusunda farklı konuma sahip Umman, yapılan saldırılardan “üzüntü” duyduğunu ve söz konusu durumun “kabûl edilemez” olduğunu belirten bir açıklama yaptı.
AA