PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan, 'tek taraflı ateşkes' kararının Devlet ile Öcalan arasında sağlanan temaslar sonucu alındığını ileri sürdü. Karayılan, 'Talep üzerine önderliğimiz yeniden devreye girip hareketimize mesaj gönderdi' dedi
Fırat Haber Ajansı'na örgütün 13 Ağustos'ta ilan ettiği 'eylemsizlik' kararını değerlendiren Karayılan, ateşkesin devlet içerisinden bazı yetkililerin Abdullah Öcalan'la sağlanan temasların ardından geliştiğini ileri sürdü. Karayılan, iddiasını şöyle gerekçelendirdi: "Artık açıklanmasında bir sakınca görmediğimiz diğer önemli bir gelişme de devletin, önderliğimizle geliştirdiği diyalog temelinde ateşkes talebinde bulunmasıdır. Aslında önderliğimiz aradan çekilmişti ancak, talep üzerine yeniden devreye girerek, çağrıları ve devletten doğru gelen istemi de dikkate alarak, bir kez daha barışa şans tanınması için hareketimize bir mesaj gönderdi."
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aldıkları boykot kararını değerlendirirken, "Hükümetten taleplerimiz var. Yani PKK eylemsizlik kararı aldı diye biz boykot çalışmalarımızdan vazgeçmeyiz. Hükümet taleplerimizi karşılamaya yönelik ciddi adımlar atarsa müzakere süreci başlar, biz de yeni anayasayı destekleriz. Önümüzde daha uzun bir süre var. Hükümet bu süreyi iyi değerlendirmelidir" dedi.
PKK'nın eylemsizlik kararıyla birlikte partilerinin boykot kararının tartışıldığını hatırlatan Demirtaş, şöyle dedi:
"PKK'nın eylemsizlik ve çatışmasızlık kararı elbette ki bizleri sevindirmişti. Bundan önce partimiz ve bölgedeki sivil toplum örgütleri temsilcilerinin çağrılarına PKK cevap verdi. Ancak yapılan çağrılar tek taraflı değildi. Hiç olmazsa bu mübarek ay içerisinde silahlar sussaydı, çatışma olmasaydı. Sağlanan bu ortamın kalıcı ve sürekli hale gelmesi için BDP olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Hakkari'den Edirne'ye kadar herkes feryat ederken hükümet buna sessiz kalmayacaktır. Bu fırsatın kaçırılmaması gerek. Kalıcı barış için hükümetin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Olumlu veya olumsuz durumu tarih yazacaktır. Gıyabımızda yapılan boykot tartışmalarını izliyoruz. Boykot, siyasi tavır içerisinde alınan bir karardır. PKK'nın eylemsizlik kararları taraflarla ilgili bir karardır. Boykot, evet ve hayırdan daha siyasi bir karardır. Yeni bir anayasa istiyoruz. Seçim barajının düşmesini istiyoruz. Terörle mücadele kanununda değişiklik veya tamamen kaldırılmasını veya değişmesini istiyoruz. Ancak havuzlu villa, soy- boy gibi seviyesiz tartışmalar, toplumun aklıyla alay etmektir. Boykot kararının ne kadar doğru olduğunu burada daha net bir şekilde görebiliriz. Konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, PKK'nın eylemsizlik ve çatışmasızlık kararı üzerine BDP'nin de boykot kararında bir esneme olup olamayacağı şeklindeki bir soruya, "Hükümetten taleplerimiz var. Yani PKK çatışmasızlık ve eylemsizlik kararı aldı diye biz boykot çalışmalarımızdan vazgeçmeyiz. Hükümet taleplerimizi karşılamaya yönelik ciddi adımlar atarsa müzakere süreci başlar, biz de yeni anayasayı destekleriz. Önümüzde daha uzun bir süre var. Hükümet bu süreyi iyi değerlendirmelidir" diye yanıtladı.
Abdullah Öcalan'ın boykot kararından vazgeçilmesi yönünde bir tavsiyesi olması halinde parti olarak nasıl bir tavır içine girileceği yönündeki bir başka soruya ise Demirtaş, "Arkadaşlar parti olarak barışın kalıcı haline getirilmesi amacıyla ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Taleplerimize cevap verilmesi durumunda elbette ki biz yeni anayasayı destekleriz. Böyle bir durumda AKP ile ortak çalışma çağrımızı yeniliyoruz. Yeni bir anayasaya katkı sunmaya hazırız. Müzakere etmeye hazırız" dedi.