Karaman'daki Madende Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Karaman’daki bir kömür ocağında su baskını nedeniyle göçük oldu. Madendeki suyu tahliye işlemleri sürüyor.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan göçükle ilgili olarak Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatırken ocakta mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay bugün saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Bu bölümde çalışan işçilerden 8'i kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi.

"Kaçabilecek yerleri yok"

CNN Türk televizyonuna konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 350 metre yerin altındaki galerinin tamamının su altında kaldığını açıkladı. Uyar, "İçerde 18 kişi var. 26 kişiydi 8’i çıkarıldı. Kurtulma ihtimali çok zor, kaçabilecekleri yer yok. Su ani geldiği için metan gazı veya karbondioksit gazı da yükseldiği için boğulmuş olabilirler" dedi. 

Uyar, "Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu" dedi.

Uyar şunları söyledi:

"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor.  Ocağın 3 girişi var. Bu girişlerden su çekiliyor. Çevredeki 7 maden ocağından destek geldi. Maden ocağının 50 metresi su ile dolduğu için elektrik devreleri çalışmaz durumda. Dolayısı ile bağlantı kurulamıyor. 3 koldan su çekilmeye devam ediliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik bölgeye ulaştı. 

Suyu tahliye işlemleri sürüyor

AFAD'dan akşam 18'de yapılan açıklamada madendeki suyun motopomplarla tahliye edilmesi çalışmasının devam ettiği belirtildi. Yazılı açıklamada, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkisindeki özel bir linyit kömürü madeninde, su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarının saat 12.50'de ulaştığı bildirildi.

İhbar üzerine arama-kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin olay yerine sevk edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı."

Üretime ara verdi, 15 gün önce açıldı

Torba Yasa ile yürürlüğe maden işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştiren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin diğer özel maden ocakları gibi üretimi yaklaşık bir ay süreyle durdurduğu, varılan anlaşmayla iki hafta kadar önce yeniden üretime geçtiği belirtildi.

Ermenek İlçesi'nde bulunan 9 maden işletmesinde yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı, Has Şekerler Madencilik'te toplam işçi sayısının 350 olduğu, ancak Torba Yasa'dan sonra hem işçi sayısının azaltıldığı, hem de düşük kapasitede çalışıldığı kaydedildi.

‘Tüm imkânları seferber edin’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olayın ardından Karaman Valisi Murat Koca’yı arayarak bilgi kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkânların seferber edilmesini istedi.

AFAD Başkanı ve 206 kişilik ekip Ermenek'te

Özel sektöre ait ocakta mahsur kalan işçileri kurtarmak için çalışma başlatıldı. AFAD'dan 206 kişilik bir ekip göçüğün meydana geldiği ocağa ulaştı. AFAD Başkanı Fuat Oktay da, kurtarma çalışmalarına katılan 206 kişilik ekibi yerinden yönetmek üzere olay yerine hareket etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 20 kişilik bir ekip de, kurtarma çalışmalarına katılmak üzere askeri uçakla Konya'ya hareket etti. Ekipte 7 mühendis, 13 madenci bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı da 21 ambulansla 4 UMKE ekibinin görevlendirdiğini açıkladı. Konya'da helikopter ambulansın tedbir amaçlı bekletildiği belirtilen açıklamada olay yerinde üç anestezi uzmanı, iki anestezi teknisyeni ile birer dahiliye, ortopedi ve genel cerrahi uzmanı olmak üzere 87 sağlık personelinin görev yaptığı kaydedildi.

Al Jazeera TR

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu