Özgür-Der Bingöl Şubesi’nin düzenlemiş olduğu Islah ve İnşa üst başlıklı paneller dizisinde bu ay Dr. Murat Koç’un sunduğu “Kapitalist Tüketim Kültürü” ve Nurcan Büyük ’ün sunduğu “Tüketim Kültürü ve Aile” konuları işlendi.
Panelin oturum başkanlığını yapan Remziye Özkan, kapitalist tüketim kültürünün Müslümanlar üzerindeki etkisine kısaca değindikten sonra sunumunu yapması için konuşmayı Murat Koç’a bıraktı.
Koç, kapitalizmin genel tanımını yaptıktan sonra sınırsız harcama, sınırsız kazanma tutkusunun insanları nasıl ele geçirdiğini, tüketim toplumunun aşama aşama nasıl ortaya çıktığını dinleyicilere sundu. Akabinde Müslüman toplumların ihtiyaç kavramlarını belirlemeleri gerektiğini, hududullah çerçevesinde ihtiyaçlarını şekillendirmeleri gerektiğini vurgulayan Koç, kapital düzenin sınırsız isteklerine karşı Müslüman bireyler olarak bu minvalde bir hayat tarzı yaşamamız gerektiğini belirtti. Mülkün genel tanımını yaparak ve mülkün Müslümanın hayatındaki yerine değinerek sunumunu sonlandıran Koç, konuşmayı sunumunu yapması için Nuran Büyük’e bıraktı.
Konuşmasına tüketim kültürünün kadın üzerindeki yansımalarını izah ederek başlayan Büyük, kadının tarih boyunca Avrupa’da bir meta olarak göründüğünü ve aynı düzenin toplumumuza, empoze edilmeye çalışıldığını vurguladı. Avrupa eksenli kadın modelinin toplumumuza uymadığını çünkü aile çıkarımlarımızın uyuşmadığının altını çizen Büyük, tüketim kültürünün ailelerimiz üzerindeki etkisinin azamiye indirilmesi gerektiğini belirtti. Büyük konuşmasının devamında, kapitalist sistemin önce zihinsel altyapıyı oluşturduğunu ve bunu büyük oranda reklamlar aracılığıyla yaptığını belitti ve bu yüzden çok dikkatli olmamız gerektiğini vurguladı. Son olarak kapitalist tehlikeye karşı zihinlerimizin kodlarını hududullah çerçevesinde oluşturmamızın gerekliliğini belirten Büyük, bu konuda sebat göstermemiz gerektiğini vurguladıktan sonra sunumunu sonlandırdı.
Program soru-cevap faslından sonra sona erdi.