"Kapitalist Hayat ve Folklorik İslam"

Kenan Alpay, yazısında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ölümünün muhtelif çevrelerce nasıl okunduğunu gözler önüne seriyor, bu okumalar hakkında eleştirilerde bulunuyor.

Kenan Alpay, "hayatı kapatalistçe yaşayıp folklorik sembollerle ahirete yolcu edilme yarışı" üzerine değerlendirmelerde bulunuyor:

Başarılı Olmanın Sırları” üzerine üniversite öğrencilerine bir konferans veren Rahmi Koç “Zenginlik nasıl bir duygu?” sorusu üzerine şöyle cevap veriyordu: “Zengin olunca ölemiyorsunuz da. O kadar iyi bakıyorlar ki, adamı süründürüyorlar.” (Nisan 2004). Enteresandır bu sözün üzerinden bir hafta geçmişti ki Rahmi Koç’tan sonra Türkiye’nin en zengin iş adamı olan Sakıp Sabancı vefat etmişti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ölümü etrafında gerçekleşen tartışmalar esasen hayat-ölüm dengesine dair sadece kapitalist ve seküler çevrelerin değil muhafazakâr-dindar kesimlerde de ciddi bir kavram kargaşası hatta mantık kayması yaşandığını teyid eder nitelikte oldu. Mustafa Koç’un ölümü elbette ki ailesi ve sevenleri açısından sarsıcı olmuştur. Ancak bu ölüme, bu ölüm sonrası müteveffanın anılma ve övülme biçimlerine dair söylenecek sözler olduğunu da unutmamak gerekir.

Koç Ailesine Büyük Gol

Mustafa Koç’un ölümü üzerine babası Rahmi ve kardeşi Ali’nin ilk sözlerinden biri “bize çok büyük bir gol attı.” oluyor. Ölüm ve kendi kalesine atılan büyük gol analojisi derin kederin dile getirilmesinde hayli esprili bir tercih sayılır.

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın >>>

Yorum Analiz Haberleri

“Esed’in düşüşüyle Rusya 'süper güç' olmaktan çıktı”
Döktüğün kan yetmedi mi hala utanmadan konuşabiliyorsun?
"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango