Kapatılan Üniversitelerin Diplomalarını Verecek Üniversiteler Açıklandı

YÖK, 2015-2016 döneminde, kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarını alacakları koordinatör üniversiteleri açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde, kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarını alacakları koordinatör üniversiteleri açıkladı. Buna göre, Kara Harp Okulu, Jandarma Astsubay MYO, Kara Kuvvetleri Astsubay MYO mezunları diplomalarını Gazi Üniversitesi'nden, Hava Harp Okulu, Deniz Harp Okulu, Deniz Astsubay MYO, Hava Astsubay MYO mezunları İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, GATA Tıp Fakültesi, GATA Hemşirelik Yüksekokulu, GATA Astsubay Sağlık Hizmetleri MYO mezunları Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden, Bando Astsubay MYO mezunları da Hacettepe Üniversitesi'nden alacak.

Mezun olmayan öğrenciler ise diğer yükseköğretim kurumlarına, ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecek.

Ara sınıflardaki öğrencilerinin bilgi ve belgeleri, öğrencinin yerleştiği yükseköğretim kurumuna iletilecek. GATA Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ile Astsubay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrenciler, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne aktarılacak.

Yabancı uyruklu öğrencilerin ikili anlaşmalar veya milletlerarası anlaşmalar gereği askeri yükseköğretim kurumlarına devam ettikleri dikkate alınarak bu öğrenciler, Milli Savunma Üniversitesi’ne aktarılacak.

Öğrenciler, askeri yükseköğretim kurumlarına askeri liselerden sınavsız olarak geçiş yapabildiklerinden, ÖSYS sınavlarına girmeden askeri liselerden mezun olarak öğrencilik hakkı kazananların ortaöğretim diploma notları dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

ÖSYS sonucuna göre kayıt olan öğrenciler ise söz konusu askeri yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki ÖSYS puanlarından öğrenim görmekte olduğu programın puan türü veya tercih edebileceği programın puan türü dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

Öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarındaki programları tercih edebilecek.

Öğrencilerin vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri ve yerleşmeleri halinde söz konusu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen öğrenim ücretini ödemesi gerekecek.

ÖSYM tarafından yayımlanan tercih listelerinde programların koşulları ve öğretim dili yer alacak. Öğrencilerden 24 tercih alınacak.

Öğrenciler, öğretim dili Türkçe veya yabancı dil olan programlardan tercih yapabilecek.

Öğretim dili en az yüzde 30 veya tamamen yabancı dil olan programlara yerleşen öğrencilerin yerleştikleri programın yabancı dil yeterlik şartını sağlaması, sağlayamayanların yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmeleri gerekecek.

Tercihlerine yerleşemeyen adaylar, ÖSYM tarafından diploma notları ile ÖSYS puanları ve programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecek.

Öğrencilerin daha önce aldığı derslerin yükseköğretim kurumlarındaki programlara intibakı, yerleştirildikleri yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından yapılacak, diploma eki ve transkriptlerde öğrencinin kapatılan vakıf askeri yükseköğretim kurumundan aldığı dersler belirtilecek. Yerleştirilen öğrencilere belge, diploma, transkript gibi işlemleri yerleştirildikleri yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenecek.

AA

Eğitim Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
Bakan Tekin: Belediyelerin anaokulu açma yetkisi yok
Bazı illerde eğitime ara verildi
Birçok ilde eğitime 1 gün ara verildi
Erdoğan: Eğitim siyasi hesapların mezesi yapılmamalı