Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Birçok çatışma bölgesinde çalışan tanınmış karikatürist Joe Sacco ile yapılan röportajın ardından ortaya çıkan sansür iddaları Kanada hükümetinin sansürcü yapısını ortaya çıkardı.
Joe Sacco ve CBC radyo sunucusu Duncan McCue’nin son romanı hakkında canlı yayında sohbet ederlerken McCue, Bosna ve Irak gibi bazı çatışma bölgelerinden bahsettikten sonra Filistin’den de örnekler verdi. McCue Filistin'den de bahsetmişti ancak bu durum, redaksiyon ekipleri tarafından düzenlenerek gösterinin tekrarlanan yayınlarından çıkarıldı.
McCue’nin "The Current" adlı gösterisinin bir sonraki baskısında, özür dilemeye zorlanmasaydı, mesele fark edilmeden geçebilirdi. "Podcast'e geçmeden önce," dedi sunucu, "Yapmam gereken bir düzeltme var. Dün Joe Sacco ile yaptığım röportajda Filistin topraklarından 'Filistin' olarak söz ettim; özür dileriz."
Bu özür, dinleyicilerden gelen bir protesto dalgasını tetikledi ve CBC Ulusal İzleyici Hizmetleri sözcüsü Naill Cameron "… modern Filistin ülkesi yoktur" iddiasıyla sansürü haklı çıkarmaya çalıştıktan sonra Kuzey Amerika'ya yayılan bir öfkeyi tetiklemiş oldu. Cameron Filistin kelimesinin sansürünün “yerleşik bir dil politikası" olduğu konusunda ısrar etti.
Filistin kelimesinin yasaklandığı haberleri yayıldıkça, Birleşik Devletler baskı grubu Codepink, on binlerce Filistin yanlısı ve savaş karşıtı destekçisini CBC’nin sansürünü kınamak için toplandı.
Kanada Hükümeti, CBC'nin eylemini "utanç verici" olarak nitelendiren 50'den fazla Parlamento Üyesine gönderilen mektupların ardından, olaya dahil edilmeye çağrılıyor.
Codepink’in ulusal eş direktörü ve Orta Doğu analisti Ariel Gold da doğrudan CBC ombudsmanı Jack Nagler’e bir mektup gönderdi. Gold, “On yıllardır İsrail apartheid taraftarları Filistin'i haritalardan, uluslararası politikalardan, tarih kitaplarından hatta radyo dalgaları ile yayın yapamaz bir şekilde yok etmeye çalıştılar” dedi. "İlkeleriniz arasında" vatandaşları özgür ve demokratik toplumumuza katılmaya teşvik etmek "de yer aldığından, bu konuyu derhal ve alenen ele almanızı rica ediyoruz" diye yazdı.
Önümüzdeki ay, Filistin’in 1988 Bağımsızlık Bildirgesi’nin yıldönümü. O zamandan beri, dünya çapında 140 ülke tarafından egemen bir devlet olarak tanınan ve Birleşmiş Milletler’in “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü verdiği bir devlet Filistin.
*Bu yazı Middle East Monitor’de yayımlanan Yvonne Ridley’in makalesinden derlenmiştir.