Kalın'dan tahıl koridoru açıklaması: İlk gemi yarın sabah yola çıkabilir

Türkiye'nin arabuluculuğuyla gerçekleşen 'tahıl koridoru' planına ilişkin son durumu paylaşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ilk geminin yarın sabah yola çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan sürecin, dünyada pandemi nedeniyle hali hazırda var olan gıda krizini körükledi. Türkiye'nin öncülüğünde, Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimleriyle Dolmabahçe'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna'dan bir tahıl koridoru açılmasını öngördü. Tahıl krizi çözüme kavuşurken ilk gemilerin, açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine gideceği açıklandı.

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl koridoru planına ilişkin son durumu açıkladı.

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından çatışmalar şiddetlendi. Biz de buna göre konumumuzu belirliyoruz, planımızı yapıyoruz.

Şuanda Çin fiili çatışmanın içerisinde değil. Ama piramidi ekonomik olarak zorlarken, Rusya da jeopolitik olarak zorlamaya başladı.

"ilk gemi yarın çıkabilir"

Ukrayna tarafıyla sürekli temas halindeyiz. Ruslarla da görüşüyoruz. Gemiler Odessa limanından çıkmaya hazır hale geldi. Hangi koordinattan nasıl çıkacak, uluslararası karasularına girdiğinde, Türk kara sularına girdiğinde kim yükleyecek gibi detayları var. İlk geminin yarın sabah ihtimali yüksek görünüyor.

Maalesef savaş devam ediyor. Ukrayna haklı olarak "Anlaşmaya onay verdik ama savaş farklı cephelerde şiddetlenirse, esirler öldürülürse sevkiyat sıkışır" diyor.

Bunun emniyetini sağlamak için başka cepheleri sağlam tutmamız gerekiyor. Bundan sonraki seyrini takip etmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeler çok önemli.

Bütün dünyanın bu anlaşmayı alkışlaması yetmez. Başka alanlarda da desteklemesi gerekir. Tahıl sevkiyatı anlaşması başarıyla sonuçlanırsa barış müzakerelerinin başlaması imkansız değil.

Savaşı durdurma yönünde uluslararası toplum irade koymazsa 2-3 ay sonra yeniden savaşı konuşur oluruz. Eşzamanlı olarak rahatlama içerisinde olamayız. Yapılan tahıl anlaşmasını korumamız gerekiyor. Diplomatik girişimlerimiz bu çerçevede devam edecek.

Tahran'daki görüşmeler, Putin'le yapılan görüşmeler ve aynı zamanda Zelenski ile yapılan görüşmeler tahıl trafiğinin başlamasının nedenidir. Bu kadar görüşme olmasaydı bu sevkiyatı yapmak mümkün olmazdı. Hem batıya, hem Rusya'ya hem de Ukrayna tarafıyla diplomatik görüşmeler gerçekleştirebilen başka lider yok.

Bakan Akar, Ukraynalı Bakanlarla tahıl sevkiyatını görüştü

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile telefonda görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde, tahıl sevkiyatı hazırlıkları konusunda İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde yürütülen faaliyetlerle ilgili son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Görüşmede, Bakanlar tarafından, teknik çalışmaların tamamlandığı, idari hazırlık sonrasında sevkiyata en kısa süre içerisinde başlanmasının planlandığı, Müşterek Koordinasyon Merkezi'ndeki personelin uyumlu ve iş birliği içinde çalışmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

Ekonomi Haberleri

Sosyal yardım alan 19 bin kişi işe yerleştirildi
Reklam Kurulu Kasım indirimlerinde tüketicinin aldatılmasına izin vermedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: (Asgari ücret) Önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz
Bakanlık 5 belediyeye haciz başlattı
MHP’den 'Asgari Refah Seviyesi' önerisi