Kahire’de kaybolan İtalyan genç için Mısır’a tepki vermekten kaçınılıyor

İtalya başbakanı, Reuters'da bugün yayınlanan bir röportajda öğrenci Giulio Regeni'nin 2016'da Kahire'de ortadan kaybolması ve öldürülmesi davasının "şok edici gerçeğe ulaştırması beklenen bir durum" olarak gördüğünü söyledi.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İtalya başbakanı, Reuters'da bugün yayınlanan bir röportajda, öğrenci Giulio Regeni'nin 2016'da Kahire'de ortadan kaybolması ve öldürülmesi davasının şok edici gerçeğe ulaştırması beklenen bir durum olarak gördüğünü söyledi.

Aile yargılamadan önce de İtalya hükümetine Mısır’daki elçinin geri çekilip çekilmeyeceğini sormuş ancak cevap alamamıştı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise davanın elçiyi geri çekmekten daha önemli olduğunu belirten açıklamalarda bulundu.

İtalyan savcılar perşembe günü, Ocak 2016'da Kahire'de ortadan kaybolan, Cambridge Üniversitesi'nde okuyan 28 yaşındaki yüksek lisans öğrencisinin kaybolmasında rolü olduğu iddiasıyla Mısır'ın dört kıdemli güvenlik görevlisini suçlamayı planladıklarını belirtti.

Giuseppe Conte La Stampa gazetesine verdiği demeçte, "Bu hikâye bizi üzüyor, ancak şimdi adli makamlarımız tarafından yapılacak bu duruşma gerçeği ortaya çıkaracak. Bu dava, gerçeğe ulaşmanın aracı, maalesef gerçeğin de şok edici olması bekleniyor." ifadelerini kullandı.   

Mısır’da Diktatör Sisi yönetimi ile beraber sokak ortasında adam kaçırmalar yaygınlaşmıştı.  Yüksek lisans öğrencisi Giulio Regeni de 2016'da Kahire'de ortadan kaybolmuş ve cesedi meskun bir mahalde bulunmuştu. Darbeci diktatör Sisi ile arasını bozmak istemeyen İtalya ise vatandaşının maruz kaldığı bu durum karşısında Mısır’a karşı bir hamle de bulunmamayı tercih ediyor.

Sisi birkaç gün önce de Fransa tarafından Légion d'honneur nişanına layık görülmüştü. Nişanı gizli gizli takan Fransa Cumhurbaşkanı Macron da bu konuda bir açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Avrupa’nın Sisi’ye yönelik bu tavrı dikkatlerden kaçmadığı gibi Avrupa’nın iki yüzlülüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Çeviri Haberleri

Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!
Suriye devrimi en çok Siyonistleri ve Sisi'yi korkuttu!