HAKSÖZ HABER
Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, 11 Ocak’taki Putin, Aliyev ve Paşinyan üçlü görüşmesinin Putin’in girişimiyle yapılacağı bildirildi.
Görüşmede geçen yıl 10 Kasım’da üç liderin Dağlık Karabağ konusundaki ortak bildirisinin uygulanması ve bölgedeki mevcut sorunların çözümüne yönelik atılacak adımların ele alınacağı kaydedildi.
Açıklamada, yapılacak görüşmede, bölgede çatışmalardan zarar gören halka yardım, ticaret, ekonomi ve ulaşım bağlantılarının açılması ve geliştirilmesi konularının da değerlendirileceği bilgisine yer verildi.
Ayrıca Putin’in Aliyev ve Paşinyan ile ayrı ayrı görüşmeler yapmasının da öngörüldüğü belirtildi.
Dağlık Karabağ’ın geri alınması konusunda Türkiye’nin Azerbaycan’a vermiş olduğu katkının üzerinden henüz bir ay geçti.
Rusya, Türkiye’yi devreden çıkararak iki ülkenin arasında arabulucu pozisyonuna girdi. Rusya yıllarca iki devletin kendi aralarında girdiği çatışmaları kazan kazan (win or win) politikaları ile yönetiyordu. Hangi taraf diğerine baskın gelirse, mağlup ya da yenilmek üzere olan tarafa destek vererek durumu tekrar dengelemeye çalışıyor, savaşı ve gerilimi olabildiğince uzatıyordu.
27 Eylül 2020 tarihinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında yükselen tansiyon uzun süredir sakin olan bölgeyi yeniden hareketlendirmişti. Karşılıklı top atışları ile başlayan gerilim yerini 4 ay süren bir savaşa bırakmıştı.
Türkiye direkt olarak olaya dâhil olmamış Azerbaycan’ın yardım talepleri üzerine Azerbaycan’a olan askeri desteğini arttırmıştı. Özellikle İHA ve SİHA’lar ile desteklenen Azerbaycan kuvvetleri, kısa sürede bölgede hâkimiyetini ve gücünü arttırarak İran ve Rusya’nın, Ermenistan’ı desteklemesine rağmen savaşın kazananı olmuştu.
9 Aralık 2020’de Rusya arabuluculuk pozisyonuna girişmiş, Türkiye’yi ise saf dışı bırakarak bölgedeki etkinliğini korumaya çalışmıştı. Savaş sona erdikten kısa bir süre sonra Rusya savaşa taraf olan ülkeleri, Rusya’da ağırlayarak bölgenin gerçek gücünün kendisi olduğunu hatırlatmaya devam edeceğini lanse etmişti.
Türkiye ise askeri anlamda verdiği desteğin karşılığını masada alamadı. Azerbaycan’ın Türkiye’yi özellikle masada görmek istediğini dayatamaması Türkiye’nin Kafkaslardaki siyasi etkinliğine gölge düşürmeye devam ediyor. Askeri anlamda büyük bir kazanım elde eden Türkiye ve Azerbaycan bölgenin sömürücüsü Rusya’ya karşı masada zayıf kalıyor.