Mahkeme, 12 Mart’ta Başbakan Ali Zeydan’ın Genel Ulusal Kongre (parlamento) tarafından azledilmesinin ardından başbakanlığa atanan Abdullah Seni’nin ailesinin saldırıya uğraması nedeniyle yeni hükümeti kurma görevini reddetmesinden bir gün sonra başlıyor.
Uluslararası toplumun gözetiminde gerçekleşecek olan mahkeme, 2011’de Kaddaf’inin 40 yıllık yönetiminin ardından gerçekleşen devrimin gelmiş olduğu noktayı belirlemede önemli bir adım olacak.
BM İnsan Hakları Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika İşleri Bölümü’nde araştırmacı olan Hanan Salah, “adil bir yargılamanın olması Libya adaletinin gelmiş olduğu noktayı gösterecektir. Aksi takdirde Libya adaleti üzerinde şüphelerin artmasını neden olacaktır” dedi.
Salah’a göre, adil bir mahkemenin temel esası sayılan sanıklara avukat sağlamanın şu ana kadar tam anlamda gerçekleşmemiş olması Libya adaletinde büyük sorunların olduğunu gösteriyor.
Libya Hükümeti’nin Kaddafi dönemi İstihbarat Şefi Abdullah Senusi’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması yerine Libya mahkemelerinde yargılanması hakkını elde etmesine rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi ve insan hakları örgütleri Libya adaletinin tarafsızlığından büyük endişe duyuyor.
Libya, 2011’de gerçekleşen devrime katılan devrimcilerin silahlarını geçici hükümete teslim etmeyi reddetmesi ve ülkenin önemli petrol limanlarını ellerinde tutan silahlı grupların geçici yönetimi tehdit etmesi olaylarına tanık oluyor.
Libya Hükümeti Saadi Kaddafi’yi 6 Mart 2014’te Nijer’den teslim aldı. Saadi Kaddafi kendisine yöneltilen suçlamaları dinlemek üzere ilk defa Trablus’ta mahkemeye çıkıyor.
(Reuters)