Kaddafinin Oğlu: Libya Üçe Bölündü!

Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi, ilk kez ülkenin bazı kentlerinin kontrollerinden çıktığını ve Libya'nın bölünmüş durumda olduğunu itiraf etti.

Libya'da günlerdir devam eden isyanda batılı kaynaklara göre yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkenin birçok kentinin muhaliflerin eline geçtiği daha önce defalarca duyurulmuştu ancak Libya yönetimi sürekli her şeyin kontrol altında olduğunu açıklıyordu. İlk kez Kaddafi'nin oğlu olayların kontrolden çıktığını itiraf etti ve birçok şehrin muhaliflerin eline geçtiğini söyledi.

CNN Türk'ten Cüneyt Özdemir'e konuşan Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi, ilk kez ülkenin başkent dışındaki bazı bölgelerinin muhaliflerin eline geçtiğini söyledi.

Kaddafi, Bingazi ve çevresinin muhaliflerin eline geçtiğini belirterek buralarda iki ayrı devletin ilan edildiğini söyledi.

Kaddafi, kurulan bu küçük devletleri 'fare devletler' olarak nitelendirdi.

Kaddaf, konuşmasında şunları söyledi: "Şu an buradayız Trablus'tayız. Ülkenin batısı, güneyi ve orta kısmı bizim kontrolümüzde. Bir sıkıntı yok. Her şey normal. Burası da başkent Trablus. Libya nüfusunun yarısı burada yaşıyor. Burası başkent en önemli şehir. Başkent ve civarı sakin. Arabanızla şu an gidebilirsiniz mesela. Her şey normal. Ancak ülkenin batı bölgesinde iki şehirde sorun var. Zaviye kenti ve Misrata. Bu iki kentte asıl mesele gösteriler falan değil. Teröristler. Arabayla buraya da gidebilirsiniz. Polis ekibiyle size yardımcı oluruz, durumu görürsünüz. Tanklar var. Orduya ait tankları çaldılar. Ellerinde silahlar, makineli tüfekler ve cephane var. Hükümete karşı savaşıyorlar. Terör gruplarına mensup bu kişiler. Sayıları az ama silahlarla savaş açmış durumdalar. Biz hükümet olarak kendi halkımızla savaşmıyoruz, bu gruplarla savaşıyoruz"

POLİS ve ASKER BAZI KENTLERDEN GERİ ÇEKİLDİ

Kaddafi karşıtları sokakları terk etmiyor. Ülkede hâlâ çatışmalar sürüyor. Zaviyede'ki çatışmaların ardından Kaddafi milislerinin kentten çekildiği belirtildi. Öte yandan, tüm ülkenin cuma namazı için bir araya geldiği, farklı şehirlerde gösteriler yapıldığı bildirildi. Kaddafi kuvvetlerinin kontrolündeki başkent Trablus'ta ise camilerin etrafına askerler konuşlandırıldı.

Libya'nın başkenti Trablus'un batısında, şiddetli çatışmalara sahne olan Zaviye'de güvenlik güçlerinin kente giremediği bildirildi. Bir görgü tanığı, kentin çevresinde askeri ve polis kontrol noktalarının bulunduğunu, ancak kentte asker ve polis olmadığını söyledi. Görgü tanığı sokaklarda sadece birkaç silahsız sivil gördüğünü anlattı.

Zaviye'de dün Libya lideri Muammer Kaddafi yanlılarıyla muhalifler arasındaki çatışmalarda 23 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirilmişti. Zaviye, Trablus'un 50 kilometre kadar batısında bulunuyor.

Libya'nın doğusundaki Edcebiya şehrindeki polis ve askeri kuvvetler de "17 Şubat Gençlik Devrimine" destek verme kararı aldı. El Cezire'ye konuşan ordu komutanlarından Hafız Abdulrahim, Kaddafi'yi devirmeye yönelik mücadeleye destek vereceklerini, Libya'nın özgürleşmesi için hizmet edeceklerini söyledi.

İSTİFALAR SÜRÜYOR

Öte yandan Kaddafi'nin en yakın yardımcılarından, kuzeni Ahmed Kaddaf El Dem de protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek amacıyla istifa etti. El Dem, göstericilere yapılanları "insan haklarının ve uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali" olarak nitelendirerek, göstericilere şiddet uygulanmasını kınadı.

Kaddafi güçlerinin göstericilere kanlı saldırısının ardından Mısır'a geçtiğini belirten El Dam, Kaddafi'nin en yakınındaki isimlerden biriydi. El Dam'ın Mısır'la ilişkilerden sorumlu olduğu belirtildi.

Libya devlet savcısı Abdulrahman el-Abbar da bugün istifa ettiğini ve Kaddafi karşıtı eylemcilere katıldığını açıklayan isimlerden biri oldu.

Libya Adalet ve İçişleri Bakanlarının yanı sıra bazı büyükelçiler de uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa etmişti.

GIDA KRİZİ UYARISI

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (DGP), Libya'daki gıda tedarik zincirinin kopmak üzere olduğunu bildirdi.

DGP sözcüsü Emilia Casella, düzenlediği basın toplantısında, Libya'nın pratikte tüm gıda maddelerini ithal ettiğini ve gıda tedarik zincirinin kopma noktasında olduğunu belirterek, ithal edilen gıdaların limanlara gelmediğini ve gıda dağıtımının şiddet olayları yüzünden yapılamadığını kaydetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcüsü Melissa Fleming de Libya'yı terk etmek isteyen çok sayıda kişinin ülkeden ayrılamadığını bildirdi.

Libya Haberleri

Libya'dan Suriye'ye 34 ton insani yardım
Libya'nın başkenti Trablus'ta Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi
Libya'nın petrol ve gaz üretimi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
Libya belediye meclisi seçimlerine katılım yüzde 77,2 oldu
Libyalılar belediye meclisi seçimleri için sandık başında