Japonya’da piyasaların beklentisi ekonomideki daralmanın binde 3 olacağı yönündeydi ancak 2015’in son çeyreğinde Japonya’da ekonomi binde 4 oranında küçüldü. Hükûmette düş kırıklığı yaratan bu sonuçta, zayıf iç talep ve konut sektöründe yatırımların yavaşlamasının etkili olduğu belirtiliyor.
Ekonomi aynı dönemde yıllık bazda ise yüzde 1,4 oranında küçüldü. Piyasalar yüzde 1,2’lik bir daralma bekliyordu.
Başbakan Şinzo Abe, Aralık 2014’teki seçim zaferinden sonra ekonomiyi canlandırmak için “Abenomi” diye anılan bir dizi önlemi devreye soktu. Bu önlemlerle, Japonya’da yaklaşık 20 yıldır devam eden deflasyonla mücadele edilmesi, talep ve yatırımların güçlendirilmesi amaçlandı.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi, uzun bir süredir sorunlarını aşamadı.
Japonya, geçen yılın üçüncü çeyreğinde revize edilmiş rakamlarla teknik resesyondan kurtuldu. Ancak ülke küresel finansal krizden sonra dört kez resesyona girdi.
Bununla birlikte uzmanlar, son rakamların konjonktür dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini ve genel görünümün tamamen de kötü olmadığını belirtiyor.
Tokyo'daki Fujitsu Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Martin Shulz, “Tek bir negatif büyüme rakamına bakıp, aşırı yorumlar yapılmamalı. Çünkü ekonomi oldukça iyi durumda ve güçlü politikalarla destekleniyor. Görünüm kesinlikle kötüleşti ama küresel gidişat böyle. Büyüme tahminleri büyük ihtimalle aşağı çekilecek ve daha somut büyüme odaklı reformları devreye sokması için hükûmet üzerindeki baskı artacak.” dedi.
BBC Türkçe