Jandarmadan Hak Arayışına Zorbaca Müdahale!

​​​​​​​Silivri 4 Nolu cezaevindeki mahkumların işkence ve darp edildiği iddialarına dikkat çekmek isteyen gruba jandarma zorba bir şekilde müdahale etti.

Hukuksuz ve keyfi operasyonlar neticesinde tutuklanan Halis Bayuncuk (Ebu Hanzala) ve Tevhid Dergisi mensuplarının cezaevlerinde yaşadıkları mağduriyetler ve zulümleri kamuoyuna duyurma amacıyla yapılan basın açıklamasına jandarmanın sert müdahalesi damga vurdu.

Jandarmanın izin vermemesi dolayısıyla cezaevi girişinden 3 km uzakta yapılmasına rağmen önce gözaltıyla başlayan keyfi müdahale daha sonra kadın-çocuk demeden tazyikli su müdahalesi ile devam etti.

Silivri Cezaevi yönetiminin uyguladığı baskı ve hukuksuzluğu kamuoyuna duyurma amacıyla basın açıklaması düzenlemek isteyen gruptan 12 çocuk, 34 hanım, 73 erkek olmak üzere toplam 119 kişi gözaltına alındı.

Jandarmanın zorbaca müdahalesine maruz kalan grup kararlı bir şekilde Silivri 4 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 4 arkadaşlarının maruz kaldığı işkence ve kaba dayağı gündemleştirmek ve sorumluların hesap vermesini talep ettiklerini belirttiler.

Bütün müdahalelere rağmen yapılan açıklamada Silivri 4 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hukuksuzluklar ifade edilerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı. Açıklamada hukuksuzluklarla alakalı olarak başta CİMER, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Müdürlüğü, ilgili Savcılıklar da olmak üzere tüm kurumlara dilekçe yazılmasına rağmen bir karşılık bulunmadığı gibi haksız ve hukuksuz uygulamaların arttığı uyarısı yapıldı.

Basın açıklamasında cezaevindeki hukuksuzluklar;

Kitap Alım Hakkı: Hükümlü ve tutuklular için belirtilen kitap alım hakkı, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu'nda diğer illerin aksine ciddi bir kısıtlama prosedürü ile engellenmekte, özellikle 4 Nolu Ceza İnfaz Kurumu'nda tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Bilhassa Kur'ân-ı Kerim meali de dahil İslami kitaplar kesinlikle kuruma alınmamaktadır.

Sağlık Hakları: Her vatandaşın en temel haklarının başında gelen sağlık hakları ihlal edilmekte, kalp krizi de dahil sağlık problemlerinde müdahaleler gecikmekte, acil sevklerin sevk süresi 4 ila 6 ay aralığında belirlenmektedir.

Mektup/Haberleşme Hakları: Başta Silivri 4 Nolu olmak üzere kampüsteki diğer cezaevlerinde de mahkûm ile yakınları arasında mektuplaşma yapılamamakta, mektupların çoğu taraflara ulaşmayıp akıbeti ile ilgili taraflara herhangi bir bilgi de verilmemektedir. Yetkililere sorulduğunda ya personel eksikliği bahanesiyle ya da böyle bir aksamanın kesinlikle olmadığına dair iddialarla konu hakkında açıklama yapmaktan imtina edilmektedir.

Bunların dışında; faaliyetlerden tamamen ve süresiz mahrum bırakma, aile ve arkadaş görüşüne keyfî izin vermeme, 3 kişi için inşa edilmiş koğuşlarda 10'dan fazla kişinin, 7 kişi için inşa edilmiş koğuşlarda 35-40 kişinin kalması gibi hukuksuz uygulamalara şahit olunmaktadır.

Burada toplanmamıza sebep olan asıl olay ise Silivri 4 No’lu L tipi Ceza İnfaz Kampüsü'nün B-9 Alt koğuşunda bulunan kardeşlerimizin haklı taleplerini idareye defalarca iletmelerine rağmen bir cevap alamamalarıdır. Dahası kardeşlerimiz bu taleplerinde ısrarcı olunca 18 Kasım tarihinde onlarca gardiyan tarafından, koğuşları basılıp kameraların olmadığı bir alana götürülüp işkenceye varacak şekilde darp edilmişlerdir.

Bizler Müslimler olarak buradan ilan ediyoruz ki, bu kardeşlerimizin yanındayız ve her hâl ve şartta kardeşlerimizi savunmaya devam edeceğiz.” şeklinde ifade edilerek kamuoyunun zulme sessiz kalmaması, yapılan haksızlıklara, vicdansızlıklara karşı üç maymunu oynamaması çağrısında bulunuldu.

Hukuk Haberleri

Yazılımcı Abdullah Munir, günlerdir GGM’de tutuluyor
Esenyurt DEM Parti ilçe eşbaşkanlarına dava
Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!