İzzet Özgenç: "KHK ihraçlarında hukuk dışına çıkıldı"

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından Gülenci yapılanmanın siyaset, hukuk ve kamu kurumlarında bulunan birçok üyesi ihraç edildi veya hukuki yaptırımlara tabi tutuldu. Ancak FETÖ ile mücadelede KHK ile mağdur edilenlerin de olduğu biliniyor.

HAKSÖZ HABER

Kanun Hükmünde Kararname ile işinden, bulunduğu mevkiden veya ailesinden uzaklaştırılan yüzbinlerce kişi için hukuk tam olarak uygulandı mı? 

15 Temmuz Darbe Girişimine katılan binlerce FETÖ mensubu yargılamalar sonucu mahkum edildi. Olağan ve doğru işleyen bir hukuk sisteminde bu durum normal ve doğru olarak kabul edilir. Ancak FETÖ mensubu olduğu veya FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle binlerce kişi de hukuk tam işletilmeden hem işinden edildi hem de cezaevine gönderildi. 

İdari bir karar ile alınan KHK kararı bir hukuki yaptırım aracı olarak kullanılırken, iltisakın içeriği ve ne'liği de tam olarak açıklanmadı. Mağduriyetler olduğu gerçeğini ifade edenler de FETÖcü ilan edilerek yaftalandı. Adaletin herkes için geçerli olması gerektiği kuralı bir kenara bırakılırken öfke ve intikam arzusu ile hareket eden iktidar sahipleri mağduriyetlere karşı çıkarılan sesleri de duymazdan geldi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) verdiği yetkilerle Cumhurbaşkanı tarafından onlarca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı. 2 yıl süren OHAL döneminde on binlerce kişi görevinden ihraç edildi, gözaltına alındı yahut tutuklandı ve on binlerin pasaportu iptal edildi.

Darbe girişiminin üzerinden geçen 6 yıl sonunda ortaya çıkan tablo, medyadan orduya birçok alanda yaşananların çözümlenmekten uzak bir tabloda tutulmak istendiğini düşündürtüyor. 

Ocak 2020’de yayımlanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Faaliyet Raporu'na göre OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile 131 bin 922 "tedbir" gerçekleşti. OHAL’de en az 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildi, 270 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı, 3 bin 213 personelin rütbesi alındı.

Raporda, "Okulları kapatılan, mezuniyetleri geçersiz sayılan, askeri okullardaki öğrenciler, polis okulları öğrencileri, diğer kamu ve özel kurumlarda KHK’larla mağdur edilenlerin sayıları da yukarıdaki rakamlara ilave edildiğinde, doğrudan mağdur olanlar 250.000’i geçebilmektedir." ifadeleri yer aldı.

Rapora göre ayrıca, OHAL/KHK mağdur yakınları olan ikincil mağdurların sayısı 1 milyon 500 bine yaklaştı.

Kapatılan veya TMSF'ye devredilen 2 bin 761 kurumun ve şirketin devir işlemleri, yolsuzluklara konu olurken hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadığı görüldü. Birçok bakan, bürokrat ve onların yakınlarının adının karıştığı yolsuzluk iddialarına da kulaklarını tıkayan iktidarın, KHK ile hukuksuzlukta bulunmadığını söylemek pek mümkün görünmüyor!

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İzzet Özgenç de KHK ile hukuksuzlukların meydana geldiği atmosferde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sosyal medya hesabı üzerinden çağrıda bulundu.

Özgenç yaptığı paylaşımda, KHK ile işten çıkarılan bazı kişilerin diğerleri ile aynı durumda olmasına rağmen görevinden çıkarılmadığı ve hakkında kovuşturma açılmadığını belirterek, hukuk dışına çıkıldığını savundu.

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!