İzmir'de, otobüs, metro, hafif raylı sistem ve deniz ulaşımında entegre olarak kullanılan elektronik ücret toplama sistemi işletmeciliğinde yenilenen ihalenin ardından sistem değişikliğinde yaşanan sorun hala çözülemezken; belediyenin milyonlarca lira zarara uğratıldığı belirtiliyor.
Büyükşehir Belediyesi, eski işletmeci hakkında kodları değiştirip sistemi kilitledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs işletmesi eshot tarafından elektronik ücret toplama sistemi işletmeciliğinde bir önceki sözleşme süresinin 31 Mayıs'ta bitecek olması nedeniyle 13 Ocak'ta yenilenen ihalede, farklı bir firmanın ihaleyi kazanması sonrası yaşanan gelişmeler, İzmir'de toplu ulaşımda ücret tahsilatı yapılamıyor.
İhaleyi kazanan Kartek firmasının 1 Haziran'dan itibaren devraldığı "elektronik ücret toplama sisteminde", bakiye yükleme cihazları ile araçlara binişlerde kullanılan validatörler (kart okuma cihazı) çalışmadı. Toplu ulaşımda aksama yaşanmaması için 4 gündür İzmir'deki belediye bağlı şirketlerince işletilen otobüs, metro, hafif raylı sistem ve vapurlar, ücretsiz olarak hizmet veriyor.
Yaşanan sorunun eski işletmeci Kentkart AŞ'nin, şifre ve kodları değiştirerek, sistem devri işlemini kilitlemeye çalıştığını iddia eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.
GÜNDE 1,7 MİLYON YOLCU
Açıklamada, günlük 1 milyon 700 bin biniş ve dolum ortalamasına sahip sistemden 3,4 milyon lira gelir elde ediliyordu. Dört günlük maliyet 13 milyon lirayı geçmiş durumda.