İzmir kimden kurtuldu, neyi kutluyor?

İzmir'in Yunanistan işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü kutlamalarında sahne olan görüntüler “neyin kutlamasının yapıldığı” sorusunu gündeme getirdi!

HAKSÖZ HABER

Tarkan konseri ve dans gösterileri… Geçtiğimiz Cuma günü İzmir'in Yunanistan işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılını kutlayan İzmir "kutlamasını" bu şekilde yapıyor!

İzmir, Yunanistan işgalinde kalsa Yunanistan kendi zaviyesinden “İzmir’in kurtuluşu” kutlamalarını da aynı şekilde yapardı herhalde! İşin ilginç yanı ise İzmir’de birçok mezalim gerçekleştiren Yunanistan’ın İzmir’den ayrılış tarihi olarak kabul edilen 9 Eylül 1922’den sadece altı gün sonra çekilen bir fotoğraf İzmir’in asıl kimliğini hepimize gösterirken yaşanan değişimi de gözler önüne seriyor.

Peçeli kadınlar İzmir sokaklarında Yunanistan’ın İzmir’de kovuluşunu kutluyor. Ondan yüz yıl sonra ise “dans ve ritim topluluğu gösterisi, vals ve tango gösterileri ve Tarkan konseri” ile İzmir’in işgalden kurtuluşu kutlanıyor.

İbretlik tablo modernleşmenin ve Kemalist rejimin yarattığı yıkımı gözler önüne seriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İzmir’i kimlerin işgal ettiğinden söz etmeden hedef tahtasına başka bir şeyi koyarak konuşuyor:

"100 yıl önceydi bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar ve teslim oldular." 

Yunanistan'ın hiç mi suçu yok Sayın Soyer? Kime minnet göstermemiz gerektiğini ise şöyle açıklıyor:

“9 Eylül ile bizlere bağımsızlığı, özgür ve onurlu bir yaşamı miras bırakan başta büyük önderimiz Atatürk ve tüm kahramanlarımızın yolunda yürümek bizim en önemli vazifemiz. Onların bıraktığı miras, bizim en büyük hazinemiz. Bu mirasa sahip çıkmak ve bizden sonraki kuşaklara emanet etmek, boynumuzun borcu. Tam da bu süreçte 100 yıl önce atalarımızın canıyla kanıyla ödediği bedelleri; kadını, genci, yaşlısı demeden topyekun yapılan mücadeleyi yeniden hatırlamamız gerekiyor. Bu meydandaki buluşmamız, bu müthiş coşku, işte bunun kanıtı. Bizlere bu güzel vatanı miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımızı, büyük bir minnet ve rahmetle anıyorum."

O halde “İzmir kimden kurtuldu, neyi kutluyor?” diye sormaktan kendimizi alamıyoruz…

13 Eylül 1922’de Basmane'de başlayıp 3 gün boyunca süren Büyük İzmir Yangını

Yorum Analiz Haberleri

Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!
İşgal edilen zihinler
AK Parti ve MHP’nin gençlik teşkilatları Filistin davasının neresinde?
Metalaşan değerler ve ahlaki çözülme