İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta değil!

Şuayb Mekeç, Müslümanların temel hassasiyetleri arasında bulunan yardımlaşmanın mahiyetini Kitab-ı Kerim'den hareketle inceliyor.

Maide Suresi 2 وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰى.وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِ. وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ اِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ 

‘’İyilik ve takvada yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah'ın cezası çok şiddetlidir." (Mâide, 5/2)

Ayeti celilede geçen birr kelimesi "İyilik, erdemlilik, ihsan etmek, doğruluk" gibi anlamlara gelir. (bk. Bakara 177, 197) İsm kelimesi terim olarak, "işleyene ceza gerektiren, insanı hayır, hasenattan alıkoyan eylem" şeklinde tanımlanır. Şüphesiz yardımlaşma ve dayanışma Müslümanın sosyal hayatının bir gereğidir. Ancak bu yardımlaşma İslam’ın ilkelerine uygun olmalıdır; Müslümanlar arasındaki uhuvveti, hayırlı ümmet olmayı, insanlar arasında adil şahidler olmak sorumluluğunu gözeten bir yardımlaşma ve dayanışma olmalıdır. Her türlü iyiliği, hayrı, hayırda kemâli ifade eden anlamda birr'in zıddı itaatsizlik, hayrın zıddı da şerdir.

YAZININ DEVAMI

İslam Düşüncesi Haberleri

“Doğrusu ben, Allah'a iman etmeyen, ahireti de tanımayanların ta kendileri olan bir topluluğun dinini terkettim."
Zindan arkadaşları Yusuf'a dediler ki: "Bu rüyalarımızın ne anlama geldiklerini bize anlat”
“Sonra onlar, delilleri Yusuf'un lehine gördükleri halde, onu bir süre için hapsetmeyi uygun buldu.”
"Rabbi onun duasını kabul etti ve kadınların tuzağını ondan uzaklaştırdı"
(Yusuf) Dedi ki: "Rabbim, zindan bunların beni kendisine çağırdıkları şeyden bana daha sevimlidir