İyi bir neslin yetişmesi sağlıklı bir din eğitimi ile mümkündür...

Süleyman Gülek, ahlaki hasletleri güçlü iyi bir neslin yetişmesi için aile içindeki din eğitiminin önemine dikkat çekiyor.

Yüce dinimiz İslâm, en değerli varlık olarak yaratılmış olan insanın, dünyada huzur ve güven içerisinde yaşayabilmesi için şu beş hususun korunmasına büyük önem vermiştir. Can, mal, akıl, din ve nesil’dir. Bunlar her insanın insan olması nedeniyle sahip olduğu haklardır. İslâm dininin emir ve yasaklarının amacı bu değerlerin korunması ve insanın güven, huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasıdır.

İslâm dinî, nefsin ve neslin korunmasını aile ile onu da evlilik kurumuyla temin etmektedir. Nasıl kitoplumun temeli aile ise, ailenin temeli de evliliktir.Evlilik olmadan, evlilik sözleşmesi yapılmadan aile kurulmaz. Aile müessesine doğru atılan ilk adım evliliktir. Ailenin temeli evliliğe dayanır. Evlilik de nikâha dayanır.

İslâm dininde; insan neslinin devamını ve meşru bir şekilde çoğalmasını sağlamak için nikâhla evlenme emredilmiş; fıtrata ve ahlâka aykırı, nesle, nefse ve sosyal hayata zararlı olan zinâ ve fuhuş haram kılınmıştır. Zinânın yasaklanması; neslin korunmasını amaçlar dinimizde gayr-i meşru ve nikâhsız beraberlikler çirkin görülüp yasaklanmış, evlilik teşvik edilmiştir. Evlilik dışı ilşki kesin olarak yasaktır. Gençler, İslâm’a uygun bir evlilik yapmalı, İslâm dini evlilik dışı ilişkileri (flörtü) yasaklamış, zinaya götürecek söz ve davranışlardan uzak durulması istenmiştir. 

İslâm zinâyı ağır bir suç saydığı için ona giden yollar da tıkanmıştır. İslâm’ın yasak ettiği haramlardan olan zinâ, büyük günahlardan biridir. Rabbimiz Allah zinâya yaklaşılmamasını emrediyor: “Zinâya yaklaşmayın, çünkü o bir hayâsızlıktır ve çok kötü bir yoldur.” (İsrâ, 17/32)

Zinânın fert, aile ve toplum için zararları çoktur. Yüce Allah “Zinâya yaklaşmayın” diyerek zinâya götüren sebep olan her şey dinimizce yasaklanmıştır. Şehvetleri tahrik eden müstehcen yayınlar, filmler, TV, internet ve her türlü tahriki arttıracak hususlar, kadınların dışarıda açık, dar elbiseler giymeleri ve süslenmeleri câiz değildir. 

İslâm dini hem zinayı, hem de ona sebep olacak yolları yasak etmiştir. Bu sebeple kadınlar ve genç kızlar tesettüre uygun giyinmeli, dışarıda kendilerini teşhir etmemeli ve makyajlı olmamalı, cazip, çekici vücut hatlarını belli eden transparan/müstehcen giysilerden ve davranışlardan kaçınmalıdırlar.

Yetişkinler, gençler iffetlerini korumaları için, cinsel uyarı içeren TV programı, sinema filmi, internet gezintileri, gazete, dergi, resim ve benzeri şeylerden uzak durmalıdır. Çünkü cinsellikle imtihan, imtihanların en çetinidir. Bu açıdan dikkat etmeli, cinsel duyguyu tahrik eden ortamlardan kaçınılmalıdır. 

Günümüz gençliğinin bozulmasında en büyük etkenler şunlardır; eğlence merkezleri, müstehcen yayın, internet, zararlı TV kanalları, arkadaş çevresi, şans oyunları, plajlar ve para karaşılığında serbestçe çeşitli yerlerde yapılan fuhuş, sosyal etkinlik adı altında gençlerin kötü alışkanlılar edindiği yerler.

Gençlerimiz kötü arkadaş, internet ve zararlı neşriyat, sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve fuhuş gibi tuzaklarla karşı karşıyadır. Bu itibarla ebeveyn bunlara karşı uyanık olmalı ve çocuklarını her türlü zararlı şeylerden korumalıdır. Çocuklarımızı bu gibi tehlikelerden koruyacak en etkili ve güçlü kalkan, sağlıklı bir din eğitimidir. Onlara seviyelerine göre iman ve ibadet konularını haram ve helalleri, hak ve adaleti, doğruluk ve dürüstlüğü, güzel ahlakı öğretmeli ve bunların uygulanmasında bizler de örnek olmalıyız. 

İslâm’a, güzel ahlaka uygun davranışlar sergileyemeyen kimseler için; her arzu ve tutku, her türlü ideoloji, cinsellik, moda, gösteriş, aşırı tüketim, eğlence, zinâ, alkol, uyuşturucu ya da birtakım sapık inançlar (Ateizm, deizm ve nihilizm gibi din karşıtı akımlar) ve düşünceler gençlerimizin hayatını bütünüyle kuşatmaktadır.İslâmi yaşayışın, güzel ahlâkın insanlara faydası olduğu gibi kötü ahlâkın da insanlara zararı çoktur. Bu sebeple çocuklarımıza sahip çıkalım, onlara dini ve ahlaki bilgileri verelim ve geleceğimizin teminatı çocuklarımıza, gençlerimize güzel örnek olalım.

Sonuç olarak iyi bir nesil yetiştirmek istiyorsak, neslimizi zararlı ve kötü alışkanlıklardan, kötü arkadaşlardan, haramlardan, zararlı yayınlardan korumak zorundayız. Yaratılış gayemiz Allah’a kulluktur/ibadettir. Doğru dini inanç, ibadet ve güzel davranışlarla şahsiyet gelişir, olgunlaşır. İlkeli, tutarlı, dengeli, kararlı, sabırlı ve güçlü bir kişilik oluşur. Böylece insan hem kendine, hem de başkalarına faydalı olur. Dünya ve ahirette mutlu ve huzurlu bir hayat, ancak İslâm’a uygun bir hayat yaşamakla mümkün olur!

Yorum Analiz Haberleri

Camiler Ermeni, Rum ve Yahudilere de satılmış
Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?