İtalya’da Mülteci Hakları Çalıştayı Yapıldı

KADEM, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, EUROCULTURA ve Avrupa Birliği Mülteci Masası’nın ortaklığıyla “Kadınlar Göç Yolunda” projesi kapsamında İtalya’nın Vicenza kentinde 10-12 Mayıs tarihleri arasında mültecilerle ilgili bir Çalıştay yapıldı.

Mülteci Çalıştayı’na Almanya, İngiltere, İtalya, Yunanistan ve ABD’den sivil toplum örgütleri katıldı. Türkiyeden ise Kadem, İHH, Özgür-Der, UMHD, Sadakataşı Derneği ve HAGEV’den temsilciler katılarak mülteciler konusunda yaptıkları çalışmaları ve bundan sonra neler yapılabileceğini konuştular.

Çalıştayın ilk günü katılımcı kuruluşların kendilerini tanıtımıyla başladı. Derneklerin tanıtımının ardınlar katılımcı ülkelerin Mülteci Haklarıyla ilgili hukuki boyutu dile getirilerek aksaklıklar tartışıldı.

Çalıştayın ikinci günü katılımcılar Mültecilerle ilgili yürüttükleri faaliyetleri ayrıntılı olarak dile getirdiler. Özgür-Der adına çalıştaya katılan Zehra Türkmen, Özgür-Der Genel Merkez ve şubelerinin özellikle Suriyeli Muhacirler için yaptıkları faaliyetleri aktardı.

Türkmen konuşmasında, Suriye’de Mart 2011’den itibaren başlayan adalet ve özgürlük arayışını bastırabilmek için yürütülen katliamlara karşı Özgür-Der Genel Merkezi’nin Halep’den Rakka’ya, Kamışlı’dan Şam’a kadar bölgelerinde mağdur konuma düşen Arap, Kürt, Türkmen Müslüman halka yardım ulaştırmak için Batman-Diyarbakır-Adana eksenli sürekli bir yardım hamlesi organize ettiğini ve çoğu zaman da bu doğrultuda İHH İnsani Yardım Vakfı ile dayanıştığını belirtti.

Türkmen, Özgür-Der ve çevresinin Türkiye’ye göç eden ve kendilerine “Muhacir” denilen Suriyelilere yönelik kendi imkânları, üye ve üye yakınlarının katkılarıyla yaptığı yardımlardan da bahsetti. İstanbul Ensarları’nın kuruluş amacı ve faaliyetlerini sürdürme biçimi, Çorum Ensarları, Sivas Mültecilere Yardım Platformu, Batman Özgür-Der’in özellikle Suriye Dost Okulu gibi çalışmalarına değindi.

Programa katılanlardan bir grup, İtalya’da bulunun bir mescidi de ziyaret ederek Mescidin imamı Yemenli Arif ve kütüphane sorumlusu Bangladeşli Rahman isimli Müslümanlarla sohbet etme imkânıda elde etti. Farklı coğrafyalarda olan ama aynı kaygıları taşıyan insanların bir araya gelmesinin güzelliği bir kez daha sözlere ve yüzlere yansımış oldu. Yine 21 yıl önce Suriye’den İtalya’ya göç etmek zorunda kalan Rabia ve Verd ailesinin evlerine de ziyarette bulunulup sorunlarıyla ilgili sohbet edildi.

Çalıştay üçüncü gününü mültecilerle ilgili çalışma yapan STK’ların ziyaretine ayrıldı.

KADEM’in, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin ve İtalya’da faaliyet gösteren EUROCULTURA Enstitüsü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği Çalıştay’ın amacı, özellikle mülteci kadınların en belirgin sorunları, ihtiyaçlarının tespiti, bu ihtiyaçların karşılanması gibi konuların irdelenmesi idi. Bu Çalıştayla ayrıca mültecihakları konusunda gerekli bilgilerpaylaşılıp, yasal mevzuat konusunda da farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

Etkinlik-Eylem Haberleri

“Post modernizm nedir, nasıl bir krizin içerisindeyiz?”
İKÇÜ’lü öğrenciler özgür Gazze için bir araya geldiler
Bursa Özgür-Der'in aylık panel serisinin Ocak ayı konuğu Kenan Alpay oldu
Özgür-Der Gençliği “Salyangoz- Suriye Zindanları” kitabını tahlil etti
Gazze dayanışması Esenler'de: HTŞ'ye Hamas'a direnişe bin selam!