İsveç'in Koronavirüs Stratejisi: Yasaklama Yok, Halkın Sosyal Sorumluluğuna Güveniliyor

İsveç'te hükümet, sokağa çıkmaları kısıtlayan katı kurallara başvurmadan halkın sosyal sorumluğuna güvenerek koronavirüs krizinin üstesinden gelmeyi hedefliyor.

Covid-19 salgını Avrupa'yı etkisi altında alırken, çoğu ülke sokağa çıkışları ciddi ölçüde kısıtladı, İsveç Halk sağlığı yetkilileri ise halkın kendiliğinden sorumluklarını yerine getirerek gerekli tedbirleri alacağını savunuyor.

BBC'nin haberine göre İsveçlilerin büyük bir kısmının yetkili makamlara olan güveni yüksek. Bu durum insanların devletin uyarılarını daha ciddi bir şekilde dikkate almasını sağlıyor.

Başkent Stokholm sokaklarında insanlar sokağa çıkıp gezebiliyor, birçok alışveriş merkezi ve kafe halen müşterilere hizmet etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz pazar gününe kadar da ülkedeki gece kulüpleri açıktı. Fakat artık 50 kişiden fazla insanın toplandığı etkinlikler yasaklandı.

İsveç stratejisinin ekonomik sebepleri var

İsveçli yetkiler ayrıca halkın psikolojik sağlığı için de kimseyi eve kapatmak istemediklerini savunuyor. Ama ülke ekonomisinin canlı tutulmasının da bu kararda etkili olduğu ortaya çıkıyor.

Stockholm Ticaret Odası Başkanı Andreas Hatzigeorgiou, "Virüsün halkı sağlığına verdiği zarara karşı mücadele ederken, aynı zamanda salgının ekonomik zararlarını en aza indirmek için uğraşmalıyız. Ülkedeki iş dünyası, İsveç hükümetinin krize olan yaklaşımını, diğer birçok ülkelere göre daha mantıklı buluyor" diye konuştu.

Esnek bir iş kültürüne sahip olan İsveçliler kriz karşısında daha hazırlıklı

Ayrıca İsveç, yıllardır daha esnek çalışma koşulları ve uzaktan çalışmayı teşvik eden bir iş kültürüne sahip. Başkent Stockholm’da çalışanlarının neredeyse yarısı bugün Covid-19 salgını nedeniyle evinden çalışıyor. Stockholm İş Bölgesi’nin verilerine göre bu oran büyük şirketlerde yüzde 90’a kadar çıkıyor.

'Tarih kimin haklı olduğunu gösterecek’

Birçok ülkede hayat durma noktasına gelirken, bazı İsveçli uzmanlar başından beri takip edilen stratejinin doğru olmayabileceğine dikkat çekiyor.

İsveç Tıp Üniversitesi Karolinska Enstitüsü'nden epidemiyoloji uzmanı Dr Emma Frans, "İnsanların önerileri dinlemeye eğilimli olduğunu düşünüyorum, ancak bu tür kritik durumlarda bunun yeterli olduğundan emin değilim" diyor.

Frans, açık yerlere sosyal mesafenin nasıl olmasına dair daha net talimatlar olmasını gerektiğini savunuyor.

Hangi ülkenin aldığı kararların "daha iyi olduğunu" gelecekte öğreneceğimizi ileri süren Frans, "Böylesi önemli kararları ben almadığım için çok memnunum" diye konuştu.

İsveç'te bu güne kadar 4 binden fazla Covid-19 vakası görüldü, 146 kişi de hastalıktan hayatını kaybetti.

Dünya Haberleri

Çin'den UCM'nin Netanyahu kararına destek
İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı