Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER
Of bu ne biçim hayat, bu nasıl bi' kafa / Yatırır adamı hop falakaya / Dere gibi akar, dertte yüzeriz / Uçuyoruz evet çünkü güzeliz
İstikrarlı hayal hakikattir / Ölüm var mı yoksa bi rüya mı / Derdim derdine ortak olsun / Aşk şarabın düşle dolsun
Nakaratı son dört cümleden oluşan İstikrarlı Hayal Hakikattir şarkısı GAİN isimli uygulamanın reklamında kullanıldı. Şarkı zaten 2019 senesinde popüler olmuştu. Zikredilen uygulama ise yayın politikasına uygun olan sözlerinden olsa gerek şarkıyı reklamında kullandı. Reklam çok fazla izlendi. Reklamın yayınlandığı gün yayıncının ismi arama motorunda en çok aranan kelimeler arasına girdi.
GAİN bir dijital içerik platformu yani paralı dizi kanalı. Netflix vd. örneklerinde olduğu gibi ‘kıroyum ama para bende’ mantığıyla istediği içeriği hiçbir sınır tanımadan yayınlamak amaçlı bir uygulama. Dijital içerik platformlarının ne işe yaradığı düşünüldüğünde seçilen şarkının içeriğe ‘cuk’ diye oturmuş olduğunu ifade etmek gerekiyor.
Bu bağlamda şarkının kendi orijinal klipi de incelenebilir. Bir dolmuşun içine tıkışan bir yığın insan: Yaşlı hacı amcalar ve teyzeler, cinsi sapıklar, başörtülüler, kravatlı tipler el ele vererek şarkı söylerken, 'hepimiz aynı yolun yolcusuyuz' teranesini okuyan şoför koltuğundaki müzisyen. ‘Anlamsız bir hayatta eşitlenmek’ şeklinde özetlenebilecek postmodern kültür kodlarının içine boca edildiği video klip aslında GAİN’in inşa etmeye çalıştığı ‘anlam’ dünyasıyla ontolojik bağa sahip.
Gaye Su Akyol ismindeki şahsa ait olan şarkı bir tek Türkiye’de değil dünyanın farklı yerlerinde de beğenilmiş. Hatta zikredilen şahıs yurt dışında da belirli popülariteye sahipmiş. Bu durum şarklılarının büyük bir çoğunluğu yoğun eleştirileri maruz kalan müzisyenin başarısının(!) sırf reklamdan kaynaklı olduğu değerlendirmelerine bile sebep olmuş. Bu tartışmalar hakkında çok fazla bir şey söyleyemiyoruz. Bizim açımızdan Gaye Su Akyol’un müziği, içinde bulunduğumuz ‘değerlerinden azade hale getirilmiş dünya’ için biçilmiş kaftan! Bu sebeple yayıncının reklamı başarıya ulaşıyor. Çünkü anlatılmak istenen doğru bir bağlamda doğru bir hedef kitleye aktarılıyor. Reklamcılığın altın kuralları iyi işletilince ‘hakikat’ şarkısı söyleyerek istenilen ‘kazanç’ elde ediliyor. Geçmiş olsun!
Öfkelenmemek elde değil tabi ki. İnsanlar, reklamlar ve popüler sanatçılar eliyle kullanışlı aptallar haline getiriliyorlar. Ancak bu durumun farkında olanların sayısı ise oldukça az. Bu noktadan sonra öfke yerini hüzünle karışık bir duyguya bırakıyor. Ne olursa olsun postmodernliğin anlamsızlık dayatmasına karşı amaca matuf bir hayatı savunmamız gerekiyor. Bu yüzden öfkemizi diri tutalım! Estetik şeylermiş gibi dayatılan şarkıların aslında ucube şovu olduğu da akıldan çıkartılmamalı. Son olarak, baldırı çıplakların plastik gocuk giyip yaptıkları tamtam şarkılarını dinlemektense Haksöz Haber okurları için şık ve klas bir müzik tavsiyesi: