Yunanistan'da Syriza hükümetinin eski maliye bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin uygulaması istenen ekonomik reformların başarısız olacağını söyledi.
BBC'nin sorularını cevaplayan Varoufakis, Yunanistan'ın tarihe 'gelmiş geçmiş en büyük makro ekonomi yönetimi felaketi' olarak geçecek bir programla karşı karşıya olduğunu savundu.
Kemer sıkma önlemlerinin savucusu euro bölgesi ülkelerinden Almanya, Yunan hükümetinin borçlarını çevirebilmesi için ihtiyacı olan ek kredilere ilişkin müzakerelere başlamak iççin meclisten yetki aldı. Diğer yandan Avrupa Komisyonu da, Yunanistan'a 7 milyar euro civarında köprü krediye onay verdi.
Atina'nın kemer sıkma önlemleri karşılığında Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den alacağı ek kredinin miktarının 86 milyar euro civarında olması planlanıyor. Ancak eski Yunan Maliye Bakanı, programın başarısı konusunda iyimser değil.
''Bu program kim tarafından uygulanırsa uygulansın başarısız olacak'' görüşünü dile getiren Varoufakis, bu sonucun ne zaman gerçekleşeceğinin sorulmasını üzerine, ''Başarısız oldu bile'' dedi.
Euro bölgesi liderleriyle görüşme sürecinde geçtiğimiz haftalarda bakanlık görevinden istifa eden Varoufakis'in ayrılması sık sık çatışma yaşadığı euro bölgesi maliye bakanlarına karşı bir jest olarak görülmüştü.
Yunanistan'ın uygulanmaya zorlandığı pakete karşı çıktığı bilinen SYRİZA lideri ve ülke başbakanı Alexis Çipras'ın tavrı ile ilgili olarak Çipras'ın imzalamaktan başka seçeneği olmadığı görüşünü dile getiren Varoufakis, ''Bize iki seçenek sunulmuştu, kurşuna dizilmek ya da teslimiyet. O nihai stratejinin teslimiyet olduğuna karar verdi'' dedi.
Varoufakis ülke ekonomisinin krizden çıkabilmesi için bir sonraki kredi dilimine odaklanmanın yanlış olduğunu savunarak, ''Asıl amaç borçların yeniden yapılandırılması ve ekonominin yeniden yaşayabilecek bir dönüşüm ve reformdan geçirilmesi olmalı. Ben de, sadece bir sonraki kredi dilimini garanti altına alabilmek için ne gerekiyorsa yaparak bu yaklaşımı tehlikeye atmak istemedim'' dedi.