İşte Maden Faciasının Nedeni

Ermenek'te 18 madencinin mahsur kaldığı ocaklarda denetim yapan müfettişlerin, patronlarla içki masalarındaki görüntüleri ortaya çıktı.

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde yaşanan maden faciasının, göz göre göre meydana geldiği ortaya çıktı. Şirket sahiplerinin denetime gelen müfettişlerle yediği ölüm yemeğinin fotoğraflarına TAKVİM ulaştı. İlçede birlikte hareket eden maden şirketlerden birinde 14 yıl muhasebecilik yapan ve işçilerin mahsur kaldığı madenin sahibi olan şirketin de tüm alışveriş trafiğini bilen Mehmet Macit yaşananları anlattı. "Denetçiler gelmeden patronların haberi oluyordu. Bir gün önce geliyorlardı. Patronlar, onları özel araçlarla alıp lüks otele götürüyor, her türlü ihtiyaçlarını karşılayıp, akşam da içki masaları kuruluyordu. Sonra da göstermelik olarak ocağa geliyorlardı. Denetçiler, çalışma koşullarının kötülüğünü, yaşam odalarının ve gaz maskelerinin bulunmadığını gördükleri halde olumlu rapor veriyorlardı. Peşlerinden evlerine de hediyeler gönderiliyordu. Tehlikeli galeriler de onlar gittikten sonra yeniden açılıyordu. Daha önce de 2 ocakta su baskınıyla 2 işçi öldü. Mahsur kalanlardan Recep Çiloğlu, olaydan 3 saat önce başlarındaki mühendise 'Daha önce matkapla kazamadığım yerler elimize geliyor. Zemin çok nemlenmiş acilen burasını terk edilmeli' demiş. Ancak mühendis, 'Bir şey olmaz siz çalışmaya devam edin' yanıtını vermiş."

TÜM PASTA İKİ AİLEYE 
 
Facianın da yaşandığı 1 milyon 412 bin 14 hektar büyüklüğündeki maden havasından oluşan Cenne mevkiinde asıl ruhsat sahibinin Ermenek Cenne Linyit Kömür işletmesi olduğunu söyleyen Macit, "Çok ortaklı şirketin hisselerinin yüzde 52'si Özbeyler ailesinde, kalan hisselerin büyük bölümü de Uyar ailesine ait. Alanda bulunan 9 ocak yine bu ailelerin akrabalarına ve yakınlarına bağlı 4 taşeron şirket eliyle yönetiliyor. Facianın yaşandığı ocağın işleten Has Şekerler şirketinin sahibi Saffet Uyar ve kardeşlerinin aynı zamanda Ermenek Cenne linyit kömür işletmesinde de hisseleri var. Patronların su tehlikesinden de haberleri vardı. Su basan ocağın arkasında bulunan başka bir ocağı da daha önce su bastı ve bir işçi öldü. Ben de defalarca bölgenin sulu alan olduğunu ve tedbirli olunması gerektiğini söyledim."
 
VERGİ KAÇIRIYORLAR 
 
Macit, sözlerini şöyle sürdürdü: Ayrıca büyük oranda vergi kaçakçılığı da yapıyorlar. Örneğin Kayseri'ye gidecek olan 30 ton kömür, kantarda 3 ton olarak kaydediliyor. Ama kamyoncuya da boş irsaliye veriyorlar. Kamyoncu yolda jandarma ya da polis kontrolü olursa bu irsaliyeye 30 ton yazıp kurtuluyor. Kantardan geçirilen faturasız kömürleri işçi diye kaydediyorlar. Şikayet ettim, bu şirkete 23 milyon lira ceza kesildi.
 
İÇTİKLERİ ÇAY BİLE HARAM
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, maden ocağı denetçilerinin patronlarla yemeğe gitmelerini eleştirerek, 'Onlarla içtikleri çay bile haramdır' dedi. Davutoğlu, "Maden denetçileri işverenle yemeğe gidiyorlarmış, arabalarıyla geziyorlarmış. Bırakın patronların arabalarıyla gezmelerini, onlarla içtikleri çay bile haramdır. Denetim elemanı gidecek ve orada objektif olarak denetimlerini yapacak. Devletin alması gereken tedbirleri aldık. Adli ve idari soruşturma yapılacak'' demişti.
 
Takvim
 
 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu