İstanbul'un her yerinden görünecek bayrak fetişizmi

İstanbul Çamlıca'da devasa ölçülerde olduğu belirtilen Türkiye Bayrağı göndere çekilerek bayrak fetişizminde zirve görüldü.

HAKSÖZ HABER

Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çamlıca Tepesi'ndeki törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en büyük Türkiye bayrağını çocuklarla beraber göndere çekti!

Bin metrekarelik bayrağı çocuklarla birlikte göndere çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu müstesna günü müstesna bir eserle şereflendiriyoruz. Bugün burada ülkemizin en uzun direğinde dalgalanacak olan bayrağımızı bu vizyonun sembolü olarak çocuklarımıza armağan ediyorum" dedi.

Halen yürürlükte olan 2893 numaralı Türk Bayrağı Kanunu, bayrağın nerelere, ne surette asılacağını kesin kurallara bağlamakta. Yasanın 3. Maddesinde, “Bayrak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluşlarıyla gerçek ve tüzelkişilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve  yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.” ibaresi yer alıyor.

Bayrak Kanunu’nun bu maddesinin fiilen ortadan kalkması ise 28 Şubat dönemlerine tekabül ediyor. Türkiye bayrağı 28 Şubat sürecinde “başta evler olmak üzere isteyenin istediği yere, istediği zamanda, istediği süreyle hem de kanun koyucunun özel müsamahasıyla asılabilir” kılındı.

Bayrak asma, göndere çekme, sallama gibi fetişist tavırlar bir zamanların kanun koyucularının zorunlu tuttuğu ilkesi iken şimdilerde de aynı anlamı barındırarak yeni birkaç anlam daha kazandı. Bayrak artık, “sevgisini bütün bir ulusun ortaklaşa paylaştığı bir sembol olmaktan çıkmaya ve onu sevmeye hakkı olmayanlara beslenen öfkenin ifadesi olmaya ve onu sahiplenmeyenlerin reddedilmesine, bir zamanlar reddedenlerin de fetişizmine kapıldığı bir sembol ve sopa nesnesi” oldu.

Cumhuriyet mitinglerinin kırmızı rengi, “bayraklar” bayraklarınızı çıkarın ve asın çağrılarıyla birlikte büyük şehirlerde binalara asılmaya ve binaların, evlerin, odaların ve ‘kafaların’ sembolü oldu. “Bayrağı olmayanın bu ülkede yeri yok”muş gibi bir tavır özellikle dindarlara karşı bir baskı aracı olarak nesnelleştirilerek yaygınlaşan bir anlamı barındırarak bugünlere geldi.

Erdoğan törende, “Çamlıca hepsinin bizzat takibini yaparak ülkemize kazandırdığımız camisiyle kulesiyle şimdi de 111 metrelik bayrak direği ve Türkiye'nin en büyük bayrağı yaklaşık 1000 metrekareyi bulan bayrağıyla yepyeni bir çehreye kavuşuyor. Türkiye'de bu bayraktan daha büyüğü yok.” ifadelerini kullandı.

Bugün iktidar bir zamanlar aleyhine kullanılan bayrağı, en yükseğe taşıdı. Üstelik en büyük haliyle…

Yorum Analiz Haberleri

İşgal edilen zihinler
AK Parti ve MHP’nin gençlik teşkilatları Filistin davasının neresinde?
Metalaşan değerler ve ahlaki çözülme
İslam düşmanları neden Müslüman mezarlığına defnediliyor?
Geçmişimiz ve unutma sorunu