Filistinli kuruluşlar,15 darbe girişimi sonrası bölgesel ve yerel bazı engellere rağmen bu sempozyumu düzenlemeyi başardı.
Sempozyuma Filistin devletinin Türkiye büyükelçisi, TBMM Filistin dostluk grubu başkanı Aydın Ünal, Türkiye çalışan Filistin kuruluş ve derneklerinin başkanları ile Filistinli bazı önemli şahsiyetler katıldı.
Genel sekreterlik, sonuç bildirisinde Filistin meselesinin son zamanlarda geçirdiği hızlı gelişmelerin olduğu bir zamanda sempozyumu düzenlemenin bütün Filistin’in birliğini gerektirdiğini belirtti. Bildiride “sempozyumun bütün Filistin taraflarını topladığını ve bunun olumlu bir adım olduğu” ifade edildi.
Türkiye’de çalışan Filistinli sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin hem halk, hem de devlet olarak Filistin davasına verdiği destek ve sağladığı özgürlük ikliminde insicamlı bir şekilde bu sempozyumu gerçekleştirdiler.
Sempozyumda “Kudüs, esirler, mülteciler, yerleşimcilik, Gazze ablukası” gibi umumi konular ile Türkiye’deki Filistinlileri ilgilendiren konular tartışıldı.
Bunun yanında katılımcı kuruluşlar ve bazı önemli kişilerden oluşan kuruluş heyeti, toplanarak bir içtüzük belirledi ve genel sekreterlik kurdu. Genel sekreterliğin şu kişilerden oluşması kabul edildi: başkan Muhammed Meşiniş, başkan yardımcısı Mazin Hasasine, genel sekreter Mahir el-Şaviş.
Sempozyumla eşzamanlı olarak çok sayıda çalıştay düzenlendi.
Sempozyum, aşağıdaki tavsiyelerle sona erdi:
1- Filistinlerin İsrail işgaline karşı tek saf olmasının gerekliliği ve Filistin halkının bütün vazgeçilmezlerini korumak.
2- Gazze ablukasının kalkması için ciddi ve sürekli çalışmak.
3- Türkiye’deki Filistin halkını oluşturan kesimler arasında tam bir uyum oluşturulması.
4- İçerde ve dışarıdaki Filistin halkının direnişini destekleyen projeleri desteklemek.
5- Çocuklara davalarını benimsetmeye odaklanmak.
6- Filistin meselesiyle ilgilenen yerel ve uluslar arası toplantılar arasında iletişim sağlamak.
7- Filistin yönetimi pasaportu olmayan Filistinlilere ücretsiz pasaport verilmesi.
8- Filistin diasporasının durumlarını görüşmek için Filistin Yönetiminden bir heyetin Türkiye Hükümeti ile görüşmesi.
9- Yerel ve uluslar arası Filistin sivil toplum kuruluşlarının aktif hale getirilmesi.
10- Türkiye’deki Filistinli mültecilerin durumlarını takip etmek için uluslar arası kuruluşlar ile iletişimi aktifleştirmek.
11- Türkiye’deki Filistinli kadınları bir çatı altında toplayacak ve onların dertleriyle ilgilenecek bir çatı kuruluş kurmak.
12- Filistinli ailelerin bağlarını arttıracak kültürel ve toplumsal faaliyetler düzenlemek.
13- Türkiye’de bulunan Filistinlilere şuur kazandırılması; dini, toplumsal ve milli olarak yetiştirilmeleri ve Filistin meselesini destekleyecek girişimleri benimsemeleri için alimler tarafından ziyaret edilmesi.
14- Filistinli öğrencilere hizmet için öğrenci fonunun aktifleştirilmesi be eğitim burslarının verilmesi.
15- Gazze’de mezun olan mühendisleri çalıştırmak suretiyle mezunları desteklemeye devam etmek.
16- Türkiye’deki mühendisler sendikaları ve uzmanlar işbirliği ile Türkiye’den Filistin’e tecrübe nakli ve Filistin ürünlerini iyileştirmek için bazı mühendislerin Türkiye’de kısa sürelerle yetiştirilmesine önem vermek,
17- Filistin diasporasının sağlık problemlerini çözmeye yardımcı olacak bir hastane veya dispanser kurmak.
18- Türkiye’deki yeni tıbbi gelişmelerden haberdar etmek için Filistin içinden doktorları Türkiye’ye getirmek ve buradaki doktorlarla iletişim kurmak için çalışmak.
19- Kadın meselelerine hizmet edecek Türkiye Filistinli Kadınlar Birliği kurmak.