İstanbul'daki İlk '15 Temmuz' İddianamesi Tamamlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, darbe girişiminin ardından askerlere yönelik yürütülen soruşturmada, 62 kişi hakkında 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırladığı ilk iddianame onaylanarak mahkemeye gönderildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından askerlere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan ilk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının onayının ardından İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İddianamede aralarında Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işgâle gidenlerin de olduğu 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 er var.

28'i subay 62 asker hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

28'i tutuklu 62 şüpheli, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek"le suçlanıyor.

İddianame de ayrıca bu şüphelilerin bir kısmının "Silahlı terör örgütüne üye olmak", bir kısmının da "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Savcıların yazımının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen iddianame, Başsavcı Vekili İsmail Uçar tarafından incelendi. Savcı Uçar'ın onaylamasının ardından iddianame, mahkemeye gönderildi.

'Gülen örgütünün eylemleri' anlatıldı

Gülen örgütünün anlatıldığı iddianamede, "Tahşiye grubuna kumpas, Selâm Tevhid'de kumpas, MİT tırlarının durdurulması, 17-25 Aralık süreci, bazı soruşturmalarda yapılan usûlsüz işlem ve yasa dışı dinlemeler, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti" örgütün eylemleri arasında sıralandı.

İddianamede, son eylem olarak da 15 Temmuz darbe girişimi ele alındı. Darbe girişimi öncesinde Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki hazırlıklar ve olay günü yaşanan diğer gelişmelere de yer verilen iddianamede, darbeci askerlerin İstanbul'da yaptıkları toplantı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmesi de anlatıldı.

İddianamede tanık ifadelerine de yer verildi.

Kaynak: AA

 

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu