Bakan Soylu, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğünde düzenlenen İstanbul Göç Değerlendirme Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Bugün aldıkları kararlara değinen Soylu, Esenyurt ve Fatih'in tüm yabancı oturumuna kapalı olduğunu dile getirdi. Soylu, şunları kaydetti:
"Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu, İstanbul'da geçici korumaya zaten kapalıydı, tüm ikamet izinlerine kapandı. Yani artık bu ilçelerde yeni bir yabancı kaydı yapılmayacak. İstisnası ne? Öğrenciyse, o ilçedeyse üniversitesi, orayı kazanmışsa olabilir veya yatırımcı olarak ev almışsa bu olabilir. Onun dışında bir de hastalık meselesi var. Yani aile bütünlüğü açısından sağlık meselesi. Onun dışında Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu yabancı oturumuna kapatılmıştır. Burada iki ilçemiz de önceden vardı, Esenyurt ve Fatih. Böylece Esenyurt ve Fatih'le beraber 10 ilçe bundan sonra gelebilecek yabancı oturumuna, ikamete kapalıdır."
Göç rakamları üzerinden yanlış bilgilendirme, spekülasyon ve yabancı düşmanlığına varan süreçlerin oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Soylu, şu bilgileri paylaştı:
"Türkiye'deki toplam Suriyeli kardeşimiz, yani 'geçici koruma altında' olarak nitelendirdiğimiz Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı Türkiye'ye gelen ve geçici koruma altında bulunan 3 milyon 646 bin 278. Açık açık söyleyeyim, 10 milyon değil, 15 milyon değil, 20 milyon değil, 25 milyon değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ciddi bir devlettir. Belgesini, yazısını ortaya koyabilen bir devlettir. İkamet izniyle yani düzenli bir şekilde Türkiye'de kalan öğrenci ikameti, çalışma ikameti, aile ikameti, misyonda çalışanlar, yabancı şirketlerde çalışanlar, yabancı olup Türkiye'de çalışanlar, tarım alanında çalışanlar da dahil olmak üzere toplam kalanların sayısı 1 milyon 363 bin 983. Bir de uluslararası koruma kapsamında olan çeşitli statülerde mülteci, o da toplam 321 bin 52."
"İstanbul, geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin tekrar kaydına kapalıdır"
Soylu, İstanbul'da geçici koruma kapsamında 551 bin 829 Suriyeli bulunduğunu, ikamet izniyle kalan yabancıların sayısının 715 bin 651, iltica mülteci sayısının ise 3 bin 799 olduğunu aktardı.
İstanbul'da ve Türkiye'de göçle ilgili yaptıkları değerlendirmelerde il ve mahalle kısıtlamalarına gidildiğini anımsatan Soylu, şunları belirtti:
"İstanbul, uzun süredir geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin tekrar kaydına kapalıdır. İstanbul'da bazı mahalleler ve bazı ilçeler sadece Suriyeli değil, yani geçici koruması statüsü değil, bütün yabancılara kapalıdır. İstisnası var. Nedir istisnası? Eğer öğrenci o ilçede okuyorsa, üniversite öğrencisiyse oluyor veya bir çalışma belgesi varsa, orada kalabiliyor. Yatırımcıysa, ev almışsa orada kalabiliyor. Birkaç istisna var. Çocuğu başka bir ildedir, oraya intikal etmek zorundadır, aile bütünlüğü açısından, çekirdek aile açısından söylüyorum ama onun dışındakiler kapalıdır."
Türkiye'de ve İstanbul'da göçle ilgili yaptıkları kısıtlamalardan sonuç elde ettiklerini dile getiren Soylu, "Nisan ayında İstanbul'daki toplam yabancı miktarı 1 milyon 309 bin 394 iken son aylarda zorunlu olarak Rusya ve Ukraynalı gelmesine rağmen rakam 1 milyon 271 bin 279'a düşmüştür. Örneğin burada düşen ilçeler var. Yani ikamet izni 15 Ocak 2021'de 49 bin olan Fatih, ikamet iznini 24 bin 611'e düşürmüş. Yani kısıtlamalarını kendi adına bir faydası olduğunu görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Soylu, aldıkları tedbirlerle bu trendin yukarıdan aşağıya indiğini, en önemli önlemin şubat itibarıyla başladıkları turizm izniyle turizm vizesiyle Türkiye'ye gelen kimseye ikamet vermediklerini söyledi.
İstanbul'da yaptıkları taramayla bu insanların nerede, nasıl oturduklarını teyit ettiklerini anlatan Soylu, bunu devam ettirdiklerini kaydetti.