İstanbul Barosu 9 Aydır İşgal Altında

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesinin İstanbul Barosu’ndaki işgali 9. ayını doldurdu.

Mehmet Özmen / Yeni Akit

Balyoz Darbe Planı davasının görüldüğü duruşma salonunu bastığı gerekçesiyle haklarında dava açılan ve Avukatlık Kanunu’nun 90. Maddesi ikinci fıkrası gereği üyelikleri düşen İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesinin İstanbul Barosu’ndaki işgali 9. ayını doldurdu. Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı Cahit Özkan, “Düşmüş olan İstanbul Barosu yönetiminin almış olduğu kararlar, hukuken yok hükmündedir. Biz gerekenleri yaptık. Adalet Bakanlığı’nın da görevini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.

Balyoz Darbe Planı davasının görüldüğü duruşma salonunu basan ve duruşmada basın açıklaması okuduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesinin İstanbul Barosu’nu işgali 9. ayını doldurdu.

Ümit Kocasakal ve 8 yönetim kurulu üyesi hakkında, Balyoz Darbe Planı davasının görüldüğü duruşma salonunda basın açıklaması yaptıkları için, adli görev yapanları etkileme suçunu işledikleri gerekçesi ile dava açılmış, Avukatlık Kanunu’nun 90. Maddesi ikinci fıkrası gereği üyelikleri düşmüştü.  Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri hakkındaki iddianame 30 Ocak 2013 tarihinde kabul edilmesine rağmen, İstanbul Barosu yönetim kurulu üyeleri yönetimden ayrılmazken Adalet Bakanlığı bu konuda sessizliğini koruyor.

İHTARNAME GÖNDERİLMİŞTİ

İstanbul Barosu seçimlerde en çok ikinci oyu alan ve yasa gereği yeni yönetime gelmesi gereken Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı avukat Rıza Saka, İstanbul Barosu’nun işgalini sona erdirmek için Avukatlık Kanununun 90. maddesinin 2. fıkrasını hatırlatan ihtarnameyi İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’na göndermişti. 

ÖZKAN: ADALET BAKANLIĞI’NIN GÖREVİNİ YERİNE GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ 

Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı Cahit Özkan, İstanbul Barosu’nun bütün çalışmalarının ihtilaflı olduğunu ve yönetimin düştüğü yönündeki düşüncelerinin aynen devam ettiğini belirterek, “Türkiye Barolar Birliği ve gerekse Adalet Bakanlığı ‘ihtirazi kayıt’ ile işlemleri yapmaktadır. Düşmüş olan İstanbul Barosu yönetiminin almış olduğu kararlar hukuken aslında askıdadır. İstanbul Barosu’nun yapmış olduğu işlemler ve harcamalar hukuken yok hükmündedir. Biz gerekenleri yaptık ve bunun üzerine Adalet Bakanlığı’nı görevini yerine getirmesini bekliyoruz. Herkesin sorumluluğa davet ederek yasanın hükmünü uygulamaya davet ediyoruz” dedi.

SAKA: BAKANLIK STAJyER AVUKATLARA RUHSAT VERMİYOR 

Hukukun Üstünlüğü Platformu adına Rıza Saka ise, noter aracılığıyla üyelikleri düşen ve işgalci konumundaki İstanbul Barosu’nun 10 üyesine ihtarname gönderdiklerini ve bu ihtarnamelerin birer suretlerinin ise Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’ne de gönderilmiş olmasına rağmen hâlâ hiçbir işlem yapılmadığını hatırlattı.

Av. Rıza Saka, “İstanbul Barosu ve yönetimi hakkında açılan dava nedeniyle Avukatlık Kanunu’na göre yönetimin düşmüş olduğunu belirtip, kanuni yükümlülüğün yerine getirilmesini talep etmiştik. Adalet Bakanlığı şu anda stajyer avukatlara ruhsat vermiyor. Bakanlığın ruhsat vermemesi İstanbul Barosu’nun yönetiminin düştüğünü düşündüğü anlamına geliyor. İstanbul Barosu’nun yönetiminin görevden el çektirebilmesi için Adalet Bakanlığı üzerine düşen görevini yerine getirmesi gerekir, dava açması gerek. Adalet Bakanlığı bugüne kadar bu yönde adım atmadı, bakanlığı göreve davet ediyoruz” dedi.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu