HAKSÖZ HABER
İsrail’in bazı Afrika ülkeleriyle ve özellikle de Nijerya ile yakın ilişkisi BMGK’daki oylamaya yansıdı.
İsrail 1960’lardan beri Afrika ile çok ilgili. Etiyopya, Kenya ve Fildişi Sahili gibi ülkelerle tarımdan tekonolojiye pek çok alanda sıkı ilişkiler kurduğu biliniyor. Nijerya ise anahtar role sahip. 1973 savaşıyla birlikte Nijerya dahil Afrika ülkeleriyle ilişkiler bir dönem gerilmişti. Oslo Sürecine doğru ilişkiler yeniden sıkılaştı. BMGK’daki oylamada Nijerya ve Ruanda’nın çekimser oy kullanmaları bu durumun bir sonucu.
Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan 2010’da seçilmesinden sonra İsrail’e 2 ziyaret yaptı. Ekim 2014’teki gidişini dini mekanları ziyaret olarak tanımladı ama Netanyahu ile de görüştü. Bu görüşme sonrasında iki isim teröre karşı ortak mücadele hedefine vurgu yaptılar.
Aslında zaten bu yönde bir süreç işlemekte. Nisan 2014’te Boko Haram’ın kaçırdığı kızlarla ilgili olarak Batılı ülkelerle birlikte İsrail de devredeydi. Nijerya güvenlik güçlerine yardım amacıyla Abuja’ya bir İsrail timi gitmişti.
170 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 7. Ülkesi olan Nijerya’nın ekonomik alanda geçen yıl ilk defa Güney Afrika’yı geride bırakması İsrailli yatırımcıların iştahını kabartmakta. Öte yandan 2012’de İsrail’e dini mekanları ziyaret amacıyla seyahat eden Nijeryalı sayısı 30 bini geçti.
Ülke nüfusunun yarısını oluşturan Hristiyanlar sanayileşmiş ve petrol zengini güneyde yaşarken, Müslümanlar ise genelde yoksul kuzeyde yaşamaktalar. Hristiyanlar İslam dünyasını Boko Haram’a destek vermekle suçluyorlar. 14 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Jonathan yeniden seçilmeyi umuyor ama artan güvensizlik, yolsuzluk ve benzeri sorunlar yüzünden yıpranmış halde.
Monitor’den çev. Hasan Soylu / Haksöz Haber