İsrailin Mavi Marmara Raporu Açıklandı

İsrail Hükümeti'nin hazırladığı Mavi Marmara raporunda Başbakan Netanyahu suçlanıyor.

İsrail Hükümeti'nin hazırladığı Mavi Marmara Raporu açıklandı. 153 sayfalık raporda Başbakan Netanyahu sert bir biçimde eleştiriliyor. Netanyahu'nun "ulusal güvenlik konseyi"ni bilgilendirmemekle suçlandığı raporda Barak'ta suçlamalara maruz kalıyor.

Organize Değil

Raporda Netanyahu ile birlikte birçok üst düzey yöneticinin olayla ilişkin ciddi kusurlar işlediği belirtiliyor. Gemi ile diyaloğun iyi kurulamadığı ifade ediliyor.

Time Türk'te yer alan habere göre raporda, "Türkiye filosunun önceki yardım filolarından farklı olduğunun yetkililerce bilinmesine rağmen baskının karar sürecinin organize ve koordineli olmadığı" da kaydedildi. Gazze filosu yola çıkmadan önce toplanan 7 üyeli güvenlik kabinesinin de anayasal bir dayanağı olmadığı vurgulanan raporda Netanyahu'nun acele kararlar aldığı belirtildi.

Geminin Yola Çıkmaması İçin Yeterli Çaba Göstermedi

Rapora göre, filonun yola çıkacağı bilgisini 2010 yılı başında alan genelkurmay başkanı, savunma bakanı ve stratejik işler bakanı, Netanyahu'dan geniş katılımlı bir hükümet toplantısı yapılmasını istedi. Fakat uyarılara rağmen İsrail Başbakanı, gerekli mekanizmaları çalıştırmadı. Gazze filosunun yola çıkmaması için gereken diplomatik ve siyasi çabalar da gösterilmedi.

Mavi Marmara baskınından 5 gün önce toplanan güvenlik kabinesine adalet ve iç güvenlik bakanları davet edilmedi. Başbakanlığa bağlı Milli Güvenlik Konseyi'nin, Mavi Marmara ile ilgili stratejiye katkı yapma talepleri de geri çevrildi. İsrail Ordusu yetkilileri, konseyin konuyla ilgili düzenlemek istediği toplantıya katılmadı.

Barak Eleştirileri Kabul Ediyor

Barak, raporla ilgili yaptığı ilk değerlendirmede, "eleştirileri kabul ettiğini ve de geçmişte olduğu gibi savunma kurumlarının ve İsrail ordusunun düzeltilmesi gerekenleri değiştireceğini" söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yapılması gereken budur ve yapılacaktır" denildi.

BM'de Eleştirmişti

Geçen yıl Birleşmiş milletler tarafından hazırlanan bir başka raporda İsrail'in gemiyi durdurma hakkı olduğu belirtilmesine rağmen, baskında aşırı güç kullanıldığı sonucuna varılmıştı.

Türkiye, Marvi Marmara baskını konusunda İsrail'den resmi özür ve tazminat talep ediyor.

 

Haber Haberleri

Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı
Belçika Dışişleri Bakanı Quintin, Ankara'da Suriye'nin yeniden imarına destek mesajı verdi
Kurtuluş vesilesi: Üç aylar bugün başlıyor
"Bu eşsiz vakitleri en güzel şekilde ihya edelim"