İsrail'in Ayrım Duvarı'nın "Ayırdığı Hayatlar"

İsrail'in Batı Şeria'da 2002 yılında inşasına başladığı "Ayrım Duvarı", bölgedeki Filistinlilerin "günlük yaşamını altüst" etti.

Filistinliler, İsrail yönetiminin Aksa İntifadası'nın ardından "güvenlik iddiasıyla" 2002 yılında inşasına başladığı "Utanç Duvarı"nın, daha önce "ikiz belde" konumundaki Nezlet İsa ve Baka el-Garbiyye'yi birbirinden tamamen ayırdığını belirtti.

Tulkerm kentine bağlı Nezlet İsa beldesi sakinlerinden Osman Muhammed, İsrail'in inşa ettiği duvar sebebiyle Baka el-Garbiyye beldesinde oturan kardeşi ve evli kızlarını ziyaret edemediğini vurgulayarak, İsrail'den belli zamanlarda aldıkları izinlerle ancak diğer tarafa geçebildiklerini ifade etti. 

Kızlarının evinin birkaç kilometre mesafede olduğunu dile getiren Muhammed, "Kızlarım ve kardeşimin evleriyle aramızdaki mesafe kısa ancak duvar bizim için büyük bir engel. Diğer tarafa geçerken duvarın kapılarını kullanmak zorunda bırakılıyoruz" dedi.

Nezlet İsa ve Baka el-Garbiyye'nin "Ayrım Duvarı"nın inşasından önce bitişik iki belde olduğunu hatırlatan Muhammed, duvarın sosyal ve ekonomik olarak Filistinlilerin büyük zarar görmesine sebep olduğunu anlatarak, "Ayrım Duvarı'nın inşasından önce tek bir beldede gibi yaşıyorduk. Ortak törenler düzenliyorduk.  İsrail yalnızca bayramlarda duvarın kapılarından girişimize izin veriyor. Bunun dışında bir de İsrail sınır kapıları sorumlularından izin kağıdı almamız gerekiyor" diye konuştu.

Muhammed, dikenli teller, elektronik sensörlerle çevrili 8 metre yüksekliğindeki duvar nedeniyle komşuların zaman zaman evlerin çatılarından birbirleriyle konuştuklarını kaydetti.

Bölge sakinlerinden Muin el-Esad da her gün İsrail askerlerinin kontrol işlemlerine ve tacizlerine maruz kaldıklarını aktararak, "Duvar ve İsrail'in kapıları hayatımızı cehenneme dönüştüren bir gerçeklik halini aldı" ifadesini kullandı.

"Duvar inşaatında tarım arazilerine de el konuldu"

Ahmed Abdulaziz de tarım arazilerinin duvarın diğer tarafında kaldığını belirterek, "Ayrım Duvarı inşası sırasında  içerisinde zeytin ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 18 dönüm tarım arazim de elimden alındı. İsrail, 2008'den bu yana her yıl ancak belli bir süre arazime giriş izni veriyor" dedi.

Nezlet İsa Beldesi Belediye Başkanı Abdurrahim Canem de Ayrım Duvarı'nın inşasından önce beldenin önemli bir ticaret merkezi olduğunu dile getirerek, Batı Şeria'nın kuzey kesimlerinde yaşayan Filistinlilerin İsrail içindeki iş yerlerine o dönemlerde rahatlıkla gidebildiklerini söyledi.

İsrail askerlerinin beton blokların güzergahında bulunduğu gerekçesiyle bazı iş yerlerini de yıktığını bildiren Canem, Ayrım Duvarı inşasında 800 dönüm araziye el konulduğunu, beldedeki 6 evin de diğer tarafta kaldığını ifade etti.

İsrail yönetimi, 2000 yılındaki "Aksa İntifadası"nın ardından Batı Şeria ve "İsrail sınırını" ayırmak amacıyla 2002 yılında inşasına başladığı "Ayrım Duvarı"la bölgeyi ayırmıştı.

Filistin Haberleri

Her savaşın kuralları vardır, ama Gazze'de tüm kurallar ihlal edildi
Kassam mücahitleri Kuzey Gazze’de Siyonist katilleri imha ediyor
Kemal Advan Hastanesi, Siyonistlerin saldırılarına direniyor
Siyonist çete, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
Gazze'de aç kalan hayvanlar sokaktaki naaşları parçalıyor