Gazze'ye giden 3. Özgürlük Filosu'nda yer alan ve uluslararası sularda İsrail'in müdahale ettiği "Marianne" gemisinde bulunan İspanya'nın Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) partisinden Avrupa parlamenteri Ana Miranda, bu sabah serbest bırakılıp uçakla Tel Aviv'den Madrid'e gönderildikten hemen sonra İspanyol Meclisinde basın toplantısı düzenledi.
İsrail'in müdahalesini "korsan bir hareket" olarak adlandıran Miranda, "İsrail'in bu korsan müdahalesinin hiçbir uluslararası meşruluğu yoktur. İsrail'in meşru olmayan korsan müdahalesini, insan hakları ihlalini ve orantısız gücünü Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayet edeceğiz" dedi. İtalya'nın güneyindeki Messina Limanı'ndan 10 gün önce "Marianne" gemisine bindiğini ve tam bir yasallıkla uluslararası sularda seyahat ettiklerini anlatan Miranda, İsrail'in müdahalesi sırasında yaşananları şu şekilde dile getirdi:
"İlk başta bir hayalet gemi gibi bizi izlediklerinin farkına vardık. Gece 23.00'dan sonra 3 zodyak bot ve 1 gemi ile üzerimize doğru geldiklerini anladık. Saat 24.20'de hepimiz giyinip, barışçıl bir direniş göstermek için gemide hazırlandık. Telefonla gemimize çıkacaklarını ve bizimle müzakere edeceklerini söylediler. İlk başta çok normal bir şekilde bizimle sohbet edip, bize İsrail'in demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olduğunu, Gazze'ye insani yardım yaptıklarını söylediler. Daha sonra da savaş kıyafetli, yüzleri maskeli, silahlı 4 asker geminin kumanda odasına girmeye çalıştı. 15 dakikalık bir arbede yaşandı. Bu sırada orantısız güç uyguladılar. Bizi ittirip, çekiştirdiler. Benim de kolum ve ayağım morardı. Ellerinde elektrik şok aletleri vardı. Daha sonra geminin kontrolünü alıp bizi Aşdot limanına götürdüler."
Aşdot Limanı'nda kendilerini İsrail basınından çok sayıda bekleyenlerin olduğunu, İsrail'in bu "korsan saldırıyı sanki bir başarı gibi sunmaya çalıştığını" söyleyen Miranda, "Aşdot Limanı'nda cep telefonlarımızı aldılar ve şifrelerini sordular. Ben ilk başta şifreyi vermeyi reddettim ama sonra vermek zorunda kaldım. Bize güzel gözükmek için su, yemek, tepsi içinde güzel meyveler vermeye çalıştırlar ama hepimiz bunları reddettik. Tuvalete sadece 3'er kişi halinde 2 asker eşliğinde gitmemize izin veriyorlardı" dedi.
İsrail'in ayrıca alıkoyduğu "Marianne" mürettebatındaki aktivistlere "İsrail'e hoşgeldiniz" yazılı birer zarfta verdiğini anlatan Avrupalı parlamenter, "Dalga geçer gibi bir komik mektup verdiler. Mektupta 'İsrail'e hoşgeldiniz' denilerek, 'sanırız denizde seyahat etmeyi bilmediğinizden yolunuzu kaybettiniz' gibi ifadeler bile vardı. İsrail'in Hamas adlı terörist bir örgütle mücadele ettiği, demokratik ve ifade özgürlüğüne saygı gösteren bir ülke olduğu, Gazze'ye her gün insani yardım ulaştırdığı yazılıyordu. Oysa İsrail, uluslararası korsancılık yapan, acıması olmayan, barışçıl girişimi manipüle eden, yalan söyleyen, orantısız güç uygulayan bir demokrasi" şeklinde konuştu.
İsrailli yetkililerin kendilerine "Batı Sahra'ya, Kürdistan'a niye gitmiyorsunuz? Gazze'ye insani yardım yapacaksanız bize verin biz ulaştırırız" dediğini kaydeden Miranda, "Filistin halkına saldırılar devam ettiği sürece bizim girişimlerimiz devam edecektir. İsrail bunu böyle bilmeli. Ben hemen bugün geri dönmeye, Özgürlük Filosu'na katılmaya hazırım. İsveç bandralı, Avrupalı bir gemi ile ululararası sularda seyrederken, kıyıya 90 mil uzaklıktayken bize korsanca müdahale ettiler. İsrail'in hiç bir hukuksal gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.
Miranda, Tel Aviv'den uçağa binmesi için bir suçlu gibi havaalanına kadar polis eşliğinde geldiğini belirterek, İberia uçağına bindiğinde kapıdaki hostesin kendisine "Böyle devam edin. Barış için sizin gibi insanlara ihtiyaç var" demesinden büyük şevk aldığını söyledi. Miranda ayrıca, İsrail'e alıkoyduğu diğer kişileri hemen bırakması çağrısı yapıp, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne hem kişisel hem de kurumsal olarak İsrail hakkında suç duyurusu yapacaklarını duyurdu.
Miranda, İsrail'in müdahalesine rağmen 3. Özgürlük Filosu girişiminin başarılı olduğunu vurgulayarak, "Bu gemilere siyasetçiler, gazeteciler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yazarlar bindi. En azından Gazze'ye yönelik sessizlik ablukasını yıktık" dedi.
AA