HAKSÖZ-HABER
8 Ekim’de Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras yanında 8 bakanıyla birlikte İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşmeler neticesinde iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandığı duyuruldu. Bunlar arasında en önemlisi ise şüphesiz stratejik güvenlik anlaşmalarıydı. İsrail ve Yunanistan hava kuvvetleri gelecek hafta ortak tatbikat yapacaklar fakat bu ilk olmayacak. Üç yıldır Yunanistan hava ve deniz sahasını İsrail ordusuna açmış durumda.
Eylül ayında General Michalis Kostarakos İsrail’i ziyaret eden ilk Yunan Genelkurmay Başkanı olarak İsrailli meslektaşlarıyla görüşmeler yapmak üzere İsrail Savunma Bakanlığı koridorlarında dolaşıyordu. Ne ilginçtir ki, Kostarakos’un görüştüğü bu kişiler yakın zamana kadar Yunanistan’ın ezeli rakibi Türkiyeli ordu mensupları ile yoğun bir irtibat içindeydiler. Ve bu kişilerin bir kısmı 9 Kasım’da Ankara’da açıklanan yüksek mahkeme kararıyla ağır cezalara çaptırıldılar.
İsrail’de hiç kimse Yunanistan ile gelişen ilişkilerin Türkiye ile bozulan stratejik ittifakın ardından ortaya çıkan bir süreç olduğunu gizlemiyor. Gerilim 2010’da bazı Türkiyeli eylemcilerin hayatlarını kaybettiği Mavi Marmara olayıyla zirvesine çıkmıştı.
İsrail’in Yunanistan’ı Türkiye yerine ikame etmeye çalıştığı bir başka alan enerji projesi ki, İsrail gazını Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a taşımayı içeriyor. Bu güzergâh doğrudan Türkiye üzerinden kurulacak güzergâha nazaran tam 10 kat daha pahalı ama İsrail Ankara’nın artan düşmanlığını ancak bu şekilde aşma çabası içinde.
Türkiye ile ilişkilerin geldiği yer çok sıkıntılı. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İHH İnsani Yardım Vakfı mensuplarını ve Mavi Marmara’da yakınlarını kaybedenleri İsrail ordu mensupları aleyhinde açtıkları ve ağır tazminat talepleri içeren davaları geri çekmeye zorlamıyor. Bugün Kudüs’te bazı yetkililer “Özür bildiriminden evvel ödenecek rakam konusunda bir anlaşma yapmamakla hata yaptık” diyorlar.
İsrail’in Yunanistan elçisi Aryeh Mekel İsrail Yunanistan ilişkilerinin bugün tarihi zirvesine ulaştığını ve başka ülkelerle bağlantılı olmaksızın uzun dönemli stratejik bir mahiyet kazandığını söylüyor.
Fakat şurası açık ki, Yunanistan Türkiye değil. Derin bir ekonomik kriz içinde ve siyasi sistemi henüz istikrara kavuşmuş sayılmaz. Türkiye ise İran, Irak, Suriye gibi Ortadoğu ülkeleriyle ortak sınırlara sahip. Bu yüzden gelişen ilişkilere rağmen İsrail Yunanistan’ı Türkiye yerine ikame edemez.