“İsrail ve Rusya’yla Nasıl Anlaşılır?”

Kenan Alpay, son dönemde gündemde olan Türkiye ile İsrail ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi meselesini ele alıyor, “İsrail ve Rusya ile ilişkileri tek taraflı hesaplamak kendimizi tuzağa düşürmekten başka bir anlama gelmez.” diyor.

Kenan Alpay, Türkiye ile İsrail ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi meselesini değerlendiriyor:

Genel Başkan ve Başbakan sıfatıyla AK Parti grubunda yaptığı ilk dış politika değerlendirmesiyle Binali Yıldırım’ın köklü bir değişime gideceği değerlendirilmişti. Başbakan Yıldırım bu hafta içinde tekrar şöyle bir cümle kurdu: Dostlarını artıran düşmanlarını azaltan bir dış politika anlayışını güçlendireceğiz.”. Evet, kabul edelim ki kulağa gayet hoş gelen bir söylem. Özellikle de Türkiye’nin son dönemde Suriye, Irak, Mısır, Filistin, Libya gibi bölgelere ilişkin yürüttüğü politikalardan rahatsız olan seküler iktidar sınıfları açısından ümit devşirilebilecek kimi ipuçları taşıyor gibi.

Şu aralar hemen bütün tartışmaların dönüp dolaştığı meselelerden biri İsrail’le normalleşme süreciyse diğeri de Rusya’yla münasebetlerin iyileştirilmesi oluyor. Dolayısıyla fatura en kestirmeden ve de hem alaycı hem de azarlayıcı ifadeler eşliğinde iflas eden dış politika maceracılığına kesiliveriyor. Tepeden tırnağa kibirle donanmış ifadeler eşliğinde şu algıyı güçlendirmek için seferber olduklarına şahit olduk: “AK Parti’li Türkiye, Avrupa tarafından iyice dışlandı, Amerika tarafından PKK/PYD’ye bile tercih edilmiyor artık. Suriye yüzünden Rusya ve İran’ın yakıcı tehditlerine kapısını açık tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nefesi tükendi. Davutoğlu’yla neo-Osmanlıcı diplomatik serencamın sonuna geldiler ve çıkış için Yıldırım’la çaresizce yol arıyorlar.”.

Bu türden alay ve intikam hırsıyla harmanlanmış söylemlerin geçerliliğini test etmek üzere şimdi biraz da sahaya bakalım ve düşmanların nasıl azaltılabileceği hususunda akıl yürütmeye çalışalım.

(...)

Yazının devamı için tıklayın >>>

Yorum Analiz Haberleri

“Esed’in düşüşüyle Rusya 'süper güç' olmaktan çıktı”
Döktüğün kan yetmedi mi hala utanmadan konuşabiliyorsun?
"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango