İsrail sosyal medyası nefret söylemlerini hangi zamanlarda arttırıyor?

İsrail sosyal medyasında Filistinliler ve Araplara dönük nefret içerikli söylemlerin sayısı son bir yılda 620 bini buldu. Filistinliler ile Araplara dönük şiddet ve tahrik edici söylemlerin özellikle Facebook ve Twitter üzerinden aktarıldığı belirlendi.

HAKSÖZ HABER

“7amleh” araştırma şirketi 2021'deki İsrail seçimleri ile Gazze’ye yapılan saldırılar sırasında “şiddet”, “nefret”, “ırkçı” söylem ve kışkırtmaların 2020'ye kıyasla üç kat arttığını raporladı.

Filistin işgalini meşrulaştırmaya çalışan işgalci İsrail, sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyu gündemini belirliyor. İsrail hükümeti, Filistin’e dönük saldırılarını arttırdığı zamanlarda sosyal medya ağları üzerinden de Filistinlilere ve Araplara dönük nefret içerikli paylaşımları besliyor.

Filistin’in dijital hakları için kampanyalar yürütürken, kar amacı gütmeyen kuruluş “7amleh” tarafından yayınlanan yeni rapora göre, İsrail sosyal medyasında Araplara ve Filistinlilere yönelik çevrimiçi ortamlardaki nefret söylemi 2021'e göre büyük ölçüde arttı.

Filistinli şirketin, "2021'de İsrail Sosyal Medyasında Irkçılık ve Tahrik Endeksi" başlıklı raporunda 2020'den bu yana ırkçı söylemlerin oranı yüzde sekiz artış gösterdi. Rapora göre sadece geçtiğimiz yıl, Araplara ve Filistinlilere yönelik şiddet ve kışkırtma içeren 620.000 içerik tespit edildi.

Filistinliler, Araplar ve onların temsilcilerine yönelik şiddet içeren söylemler, İsrail ağlarındaki genel konuşma trafiğinin yüzde 11'ini oluşturuyor. 2017'den bu yana kayda geçen en yüksek ayrımcılık yanlısı söylemler olduğu aktarıldı.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan rapora göre şiddet içeren konuşmaların çoğu Twitter üzerinden gerçekleştirildi. Kayıtlara geçen kışkırtıcı söylemlerin yüzde 58'i de bu platformda yer aldı. Antisemitizm ile ilgili aldığı kararlarla eleştirilen Twitter’ın Filistinlilere dönük hak ihlallerinde daha seçici olduğu gözlendi. Yine Facebook’ta yer alan nefret söylemlerinin de toplam oranın yüzde 19'una tekabül ettiği görüldü.

“7amleh”, Merkezi Hayfa'da bulunan Arap Sosyal Medya Geliştirme Merkezi, geçen yıl Mart ayında İsrail seçimleri sırasında çevrimiçi şiddet içeren konuşmaların pik yaptığını kayıtlara geçirmişti.  

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği ve en az 256 Filistinlinin öldürüldüğü saldırı sırasında yani Nisan ve Mayıs aylarında da öfkeli paylaşımların sayısı zirve yapmıştı.

Oysa bu zaman dilimlerinde Filistinliler İsrail’in işgalci politikalarına karşı eylemler yapıyorlardı. Filistinli aileleri işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah semtinden zorla sınır dışı etmek isteyen Siyonist rejime karşı protesto gösterilerinde bulunan Filistinlilere ve Araplara dönük İsrail sosyal medyası düşmanlıkta bulunuyordu.  

7amleh direktörü Nadim Naşhif de bu süreçte yaşananları kayda aldıklarını belirterek, “Sosyal medya, dijital alanı gerçek dünyaya aşan etkisi ile Filistinlilere ve Araplara yönelik şiddet içeren ve kışkırtıcı saldırıları organize etmek için bir araç olarak kullanıldı.” dedi.

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!