Fatih Demir/HAKSÖZ HABER
İsrailli kaynaklar Middle East Eye'a Abu Dabi'ye hava savunma sistemleri vermenin İsrail'in teknolojik üstünlüğünü tehlikeye atabileceğini ve hatta Washington'u kızdırabileceğini söylüyor. İsrail’in de bu sebeple Birleşik Arap Emirlikleri’ne askeri silah satışından uzak durduğu ifade ediliyor.
Yemen'deki Husi hareketinin Abu Dabi'ye yaptığı son füze ve drone saldırılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri askeri alımlar için yönünü İsrail'e döndü.
BAE’ye yapılan son drone saldırısı, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'un geçen haftaki devlet ziyareti sırasında gerçekleşmişti.
Bu saldırı İsrail'e yönelik ilk Husi tehdidi değildi. Geçmişte de İran yanlısı Husiler füzelerini Yemen'den 1.500 km uzaklıkta bulunan güney İsrail liman kenti olan Eylat'a fırlatmakla tehdit etmişti.
Buna karşılık, İsrail iki yıl önce Eylat bölgesinde alarm halini artırdı. İstihbarat uyarılarına dayanarak ara sıra Demir Kubbe bataryalarını bölgeye götüren İsrail, aynı zamanda Yemen'i izleme ve oradaki bilgi toplama çalışmalarını hızlandırdı.
Son günlerde ise iki ülkenin savunma bakanlığı yetkilileri bir araya geldi. Mossad ajanları ve İsrailli silah üreticilerinin yöneticilerinden oluşan üst düzey bir İsrail heyeti, Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.
BAE yetkilileri, özellikle Demir Kubbe, David's Sling ve Arrow gibi İsrail yapımı hava savunma sistemleri ve radar sistemleriyle ilgilendiklerini ifade etmişlerdi.
BAE’nin tüm hava savunma sistemi ve özellikle Patriot füzesavar sistemleri ABD yapımıydı. Ancak BAE ve Suudi Arabistan yeni silah sistemleri arayışına girmiş durumda.
Mossad, yıllardır İsrail, BAE, Bahreyn ve Suudi Arabistan arasındaki gizli ilişkileri kolaylaştıran bir araç oldu. İran'a karşı yakın istihbarat paylaşımı işbirliğinin yanı sıra kötü şöhretli Pegasus casus yazılımı gibi istihbarat ekipmanlarının satışıyla da ilgilenen Mossad, İsrail Savunma Bakanlığı’nın BAE’ye silah sistemleri satılması sürecinde de olumsuz görüş bildiriyor.
Açıktan yapılan “İsrail’le normalleşme” anlaşmaları 2020'de imzalanan Abraham Anlaşmalarının imzalanmasıyla başlamıştı. İsrail, BAE, Bahreyn ve daha sonra Fas ile tam diplomatik ve ticari ilişkiler kurmanın yanı sıra istihbarat ilişkilerini geliştirmeye devam etti. İşbirliği şuanda bir sır olarak tutulmadığı gibi askeri anlaşmaların da sıklığı da arttı.
Örneğin geçtiğimiz hafta da İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Bahreyn'e bir ziyaret düzenledi. Bahreynli meslektaşıyla güvenlik işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalayan Gantz İsrail’in kendini güvenceye alma işlemlerinde yeni bir sayfa açmış oldu.
Şu anda sadece İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki kimi ilişkiler gizli tutuluyor. Geriye kalan birçok Arap ülkesi ile yapılan antlaşmalar basına sızdırılıyor.