Umran Dergisi’nin 2022 Şubat ayı İslamcılık dosyasında Hamza Türkmen’in “İslamcılık Tasnifleri ve İslami Yorumun Yenilenmesi” başlıklı yazısı da yer almıştı. Türkmen’in İslamcılık tanımları ve tasnifi üzerinde durulan yazısının ilk bölümünü geçen hafta yayınlamıştık. Yazının son bölümünde ise, Türkiye’deki İslami uyanış ve direniş hattındaki kazanımlardan ve yaşanmış olumlu veya olumsuz tecrübelerden dersler çıkartmak, özeleştiri yapmak ve kendini yenilemek isteyenler için büyük bir deneyim zenginliği oluştuğu üzerinde duruluyor.
İSLAMCILIĞIN TASNİFİ: İSLAMİ YORUMUN YENİLENMESİ -II-
Türkiye’deki İslami uyanış ve direniş hattımızdaki kazanım ve tecrübeler kendini yenilemek ve yaşanmış tecrübelerden dersler çıkartmak isteyenler için büyük bir deneyim zenginliği oluşturmaktadır. 40-45 yıllık Türkiye İslami bilinçlenme veya sosyolojik tanımıyla ümmet aidiyetli İslamcılık sürecinin, geride bırakması gereken yorumları da, yaşatıp geleceğe taşıması ve geliştirmesi gereken tespit, tanım ve değerlendirmeleri de vardır. Günümüzü fıkhetmenin veya güncel ilmihalimizi belirlemenin yolu, Kur’ani mesajı ve Resulullah (s)’ın örnekliğini ve tarihten akıp gelen maruf örfü; ayrıca çevremizi ve dünya gerçekliğini doğru kavramamıza bağlıdır. Ciddi, etkin ve süreklilik içeren bir tanıklık ve direniş hattı için sahih bilgi birikimimiz, amel ve tecrübelerimiz ile mevcut vakıamız ve gelecek tasavvurumuz arasında sağlıklı irtibatlar kurarak oluşturulacak doğru bir zeminin temini, hikmetli ve basiretli perspektif eşliğinde yükseltilebilir.
İslam ümmetinin kitabîlikten ve ortak işlerinde şûrâ mükellefiyetinden uzaklaştığı asırlardan bu yana süregelen ihya ve ıslah çabaları, İslami duyarlılık sahibi kitlelerde ve özellikle de son dönemlerde büyük ölçüde önemli kazanımlar sağlamıştır. (…)
***