Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, İslam Emirliği yönetiminin Afganistan'da yönetimi devralmasından üç yıl sonra dünya çapında 39 Afgan büyükelçiliği ve konsolosluğunun kontrolünü elinde tuttuğunu söyledi.
Hiçbir ülke yönetimi Afganistan İslam Emirliği'ni resmen tanımamış olsa da Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri başkentlerindeki büyükelçilerini resmen kabul etti.
Başta ABD ve Batılı ülkeler olmak üzere pek çok yönetim, İslam Emirliği'ni "kadın hakları" konusunda eleştirmiş ve bunun tanınma yolunda önemli bir engel olduğunu ileri sürmüştü.
İslam Emirliği yönetimi ise İslam şeriatına uygun olacak şekilde tüm haklara saygı duyduklarını ifade ediyor.
Ancak ABD öncülüğündeki ülkelerin Afganistan'a yönelik bankacılık alanındaki kısıtlamaları ekonomide istenilen ivmenin kazanılmasının önüne geçiyor.
İslam Emirliği, Abu Dabi ve Pekin'de kabul edilen büyükelçiler ve komşu Pakistan'da bir maslahatgüzar da dahil olmak üzere birçok büyükelçiliğin başına kendi diplomatlarını atadı. Bazı misyonlarda ise önceki Batı destekli hükümet döneminde atanan diplomatlar İslam Emirliği yetkilileriyle birlikte çalışıyor.
Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki Kabil'de düzenlediği basın toplantısında "Otuz dokuz büyükelçilik ve konsolosluk merkezi otoriteye, yani Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyor" dedi.
Muttaki, bakanlığının geçtiğimiz yıl aralarında Türkiye, Rusya, İran ve Pakistan'ın da bulunduğu 11 ülkeye onlarca diplomat gönderdiğini de sözlerine ekledi.
Muttaki, Afganistan'ın bu hafta Özbekistan'a yeni bir büyükelçi göndereceğini ve Rusya'nın kendilerini yakında "terör örgütleri" listesinden çıkarmasının beklendiğini söyledi.
İslam Emirliği yönetimi Temmuz ayında, eski Batı destekli yönetimden kalan en az 14 Afgan diplomatik misyonuyla ilişkilerini kestiğini ve çoğu Avrupa'da bulunan bu elçilikler tarafından verilen pasaport ve vizelerin geçerli sayılmayacağını açıklamıştı.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar