İslam dünyası, Ramazan ayına gözyaşı, acı, keder ve ümit içerisinde girdi. Arap devrimleri ve isyanları ile başlayan 4 yıllık süreç bölgede öngörülemeyen çok ciddi değişimlere ve sonuçlara sahne oluyor.
Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek yeni oluşumlara şahit olunurken, adeta 1. Dünya Savaşı sonrasında Fransızlar ve İngilizlerin, Sykes-Picot anlaşmalarıyla çizilen sınırlarla oluşturulan devletler önümüzdeki Ramazan’da tarihe karışacak gibi.
Despot ve zalim iktidarlara kaşı isyan eden halkların talepleri Mısır, Yemen, Tunus, Libya ve Suriye gibi ülkelerde Batı dünyası ve bölgesel, yerel güçler tarafından provoke edilmesiyle beraber Ortadoğu kan gölüne döndü.
Dünün güçlü görünen Arap devletleri, ciddi kopuşlar, parçalanmalar, aşiret, mezhep ve etnik bölünmelere sahne oluyor.
Suriye’de rejimin 3 yılda savaş uçaklarıyla şehirleri bombardıman etmesi sonucunda, 160 bin insan hayatını kaybetti. 700 bin insan yaralandı, 300 bin insan kayıp ve 7 milyon insan evini terk etti.
1971 yılından beri ülkenin hâkimi olan Baas rejimi için artık tek Suriye şansı görülmüyor.
Ülkenin sahil batı kesimine hâkim olan Nusayri yönetimi, kuzeyi Kürtlere, orta kesimi ise Sünnilerin hâkimiyetine bırakmış görünüyor.
Irak’ta ise halkın yüzü ABD işgalinden sonra asla gülmedi.
Geçtiğimiz yıl içerisinde 8 bin insan hayatını kaybederken, ülkenin Sünni bölgesi 2011 yılından beri Bağdat yönetimine karşı özgürlük ve adalet arayışıyla sivil gösteriler başlattı ve gelinen son Musul olaylarıyla bir milyon insan evlerini terk etti.
Irak bugün ülkenin doğusunda Kürt bölgesel yönetimi, orta kısmında Sünni ve Bağdat’ın güneyinde ise Şii kantonuna dönüşmüş durumdadır. Neredeyse tam bir mezhep savaşı yaşanmaktadır.
Libya, aşiretlerin ve Batı dünyasının paylaşım noktasında en çok acı çeken ülkelerdendir.
Geçtiğimiz hafta ordu ve eski General Hafter’e bağlı birliklerin çatışması sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybederken, ülkenin başkent Trablus, Sireneyka ve Fizan bölgeleri ayrışarak üçe bölünmeye doğru hızla ilerliyor.
Mısır 2013 darbe yönetimi, Müslüman Kardeşler üyelerini, siyasi ve sosyal hayattan tamamen silme, yok etme operasyonuna sahne olmakta ve üyelere idam cezası vererek, bu konudaki kararlılığını ispat etmektedir.
Somali’de 2011 yılında, İslam mahkemeleri adıyla birlik ve beraberlik içerisinde 20 yıl geçinen halkı provoke ederek, bölenler bugün önünü alamadıkları bir iç savaşı adeta seyrediyor. Bir milyon insan evini terk ederken, ülkede bir milyona yakın insan ise yardıma muhtaç vaziyettedir.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Seleka ve Anti-Balaka milislerinin başlattığı çatışmada binlerce insan hayatını kaybederken, yüzbinlerce Müslüman, Çad ve Kamerun’a göç etmek zorunda kaldı.
Yemen’de mezhep ve etnik çatışmalar bir yıldır ülkenin kuzey ve güneyinde devam ederken 10 milyon insan açlık içerisinde yardıma muhtaçtır.
Myanmar’da 2012 yılında başlayan Budist saldırılarının önü bir türlü kesilmiyor. 250 bin insan evlerini terk ederken, Myanmar’da Budistlerin etnik ve dini baskılara karşı hiçbir yaptırımı söz konusu değil.
Bu Müslümanların gerçekten durumu içler acısı… Bölge ile resmi ya da gayri resmi hiçbir ilişkiye girmeniz mümkün değil. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman Uygurlar, yıllardır dini kültürel baskıyla karşı karşıya oldukları için terörle mücadele bahanesiyle Uygurluların dini özgürlüklerine doğrudan sert ve acımasız müdahalede bulunuyor. Uygurlular da Arakan gibi sahipsiz.
İsrail, Batı Şeria’da 3 Yahudi’nin kaybolmasını bahane ederek, Gazze’ye hava saldırısında bulundu. 6 kişi öldü. 20 kişi yaralandı ve 560 Filistinli tutuklandı.
NATO’nun, Afganistan’da yıllardır gerçekleştirdiği saldırılarda, binlerce masum insan hayatını kaybederken, 3 milyon Afganlı canını kurtarmak için ülkeden kaçmak zorunda kaldı.
İslam dünyasına baktığımızda bir Ramazan ayını daha idrak ederken, fotoğrafımızda acı, hüzün, gözyaşı, keder, ayrılıklar, göçler ve ölümler var.
Bu Ramazan inşallah İslam dünyasında ruh, akıl, düşünce, inanç, adalet, vicdan, merhamet, vefa, uyanış ve yeniden dirilişe vesile olsun…