Islah-Der'de “Evlilik ve Aile” Semineri

Islah-Der, “Evlilik ve Aile”nin konuşulduğu bir seminer tertip etti. Şefik Sevim’in konuşmacı olarak katıldığı seminer, Selahaddin Eyyubi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Hakan Akelma’nın Islah-Der’in faaliyetleri hakkında verdiği kısa bilginin ardından seminer Yakup Ballı’nın okuduğu Kur’an-ı Kerim’le başladı.

Evliliği en az problemle sürdürmenin sırrı

“Evlilik öncesi gözünüzü dört açın, evlilikten sonra yarım açın.” tespitiyle evlilik öncesi sürecin iyi yönetilmesinin önemi üzerinde duran Sevim, 15 yıllık evli olan ve evliliklerini en az problemle sürdüren 100 aileye mutluluklarının sebebi sorulduğunda alınan cevapları şu şekilde özetledi:

  • - Birbirlerini tanıyacak kadar zaman bırakmaları
  • - Ailelerinin rızalarını almaları
  • - Huyları ve karakterlerinin önemsenmesi
  • - Düşünce ve inançlarının örtüşmesi
  • - Kültürlerinin ve maddi durumlarının birbirine yakın olması
  • - Tarafların yaşça ve psikolojik olarak evliliğe hazır olmaları
  • - Doğal halleriyle tanışmaları

Peygamberler aileleri ile zikredilir

Peygamberlerin hayatından hareketle, aile ile ilgili genel tespit ve değerlendirmelerle konuşmasına devam eden Sevim, “şeytanın ilk vukuatı eşlerin arasına girmek olmuştur. İkinci vukuatı yine aileye yöneliktir. İki kardeşin arasına nifak sokup ilk kanın dökülmesine sebep olmuştur. Peygamberimiz vahyi ilk aldığında sokağa değil eve döndü. Çünkü ev nereden başlamalı sorusunun cevabıydı. Yunus/87’de geçtiği üzere, Yüce Allah Mısır da tevhid mücadelesini yürüten ve işine nereden başlayacağını bilemeyen Hz. Musa ve kardeşine evden başlamalarını emreder. İbrahim ailesinin hayatı binlerce yılı aşarak tüm müminlerin hayatına hac ibadetiyle taşınmıştır. Yüce Allah Kuranı Kerimde Hz. İbrahim’in oğlu ile yaptığı bina için ev (beyt) tabirini kullanmıştır. Allah bal arısına bile ev yapmayı öneriyor. Allah evlerde ayetlerini ve hikmeti düşünmeyi emrediyor(Ahzab/33). Kuran hemen hemen tüm peygamberleri aileleri ile zikreder. Firavun’un zulmü anaların rahimlerine kadar uzansa da her halükarda evleri kaleleriydi.” şeklinde konuştu.

En önemli alternatif eğitim aileden geçer

Sevim, aile/evin sistemin fiili müdahalesinden nispeten uzak olması ve kendi ideallerimizi gerçekleştirebileceğimiz bir kurum olması dolayısıyla önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını ifade ederek şunları söyledi: “Aile kurumunda gerçekleştirilebilecek güzel örneklikler en önemli alternatif eğitim çabası oluşturacaktır. Bir var olma ve inşa süreci olan bu hat kalınlaştıkça diğer alternatif eğitim çabaları için de bir toplumsal zemin oluşturmuş olacaktır. Çocuğun düşüncelerinin, davranışlarının, değer yargılarının 6–18 yaş arası şekillendiğinden, bu yaşın da ulus devletlerdeki zorunlu eğitim yaşı olarak kabul edilmesi müslüman ailenin alternatif eğitim oluşturma sorumluluğu açısından iyi okunması gerek toplumsal bir gerçeğimizdir. Ailede merkezde tutulması gereken değerler olmalı, bu değerler yeri geldiğinde ortak teselli, ortak mürebbi ve ortak hakem olmalıdır. Aile ortak bir davanın dost ve yoldaş bireyleri ruhu taşımalı, bu duygu-düşünce eylem birliği gerçekleşmeli neticede ailede yetişen çocuklar ideal ve sorumluluk sahibi olurlar.”

Islahhaber

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı