İşgalcilerin ekonomisi bu savaşta büyük zarar gördü

Siyonist işgal rejiminin Filistin halkını yıldırmak ve direnişini teslim olmaya zorlamak için ısrarla ve inatla sürdürdüğü savaş kendisine de askeri kayıpların yanı sıra ekonomik yönden de ağır külfetler yüklüyor. 

Bloomberg isimli uluslararası borsa ve para piyasası kanalının bugün yaptığı değerlendirmelerde İsrail parasının bu savaşta kaybettiği değerin kısa sürede telafi edilmesinin mümkün görünmediğine ve bunun İsrail ekonomisinin bir süre kötü gideceğine işaret ettiği vurgulandı. 

İsrail şekelinin bugün sabah yeniden belirlenen değeriyle birlikte bir Amerikan dolarının 4.07 İsrail şekeline denk geldiği ifade edildi. Aralık 2014'ten itibaren düşüşe geçen İsrail şekeli bir ara yükselişe geçmiş ve Aksa Tufanı öncesinde 1 Amerikan doları 3.84 şekele tekabül eder olmuştu. 

Uluslararası borsalarda da İsrail firmalarının hisselerinin önemli miktarda değer kaybettiğine dikkat çekiliyor. 

Siyonist işgal rejiminin ekonomisi savaştan daha başka şekillerde de olumsuz yönde etkileniyor. 

İşgal rejiminin en çok zarar gören sektörü ise turizm sektörü oldu. Aksa Tufanı'nın başladığı tarihten 23 Ekim'e kadarki süre içinde 2662 planlı uçak seferinden 1135'i iptal edildi. Turizm sektörünün bu süre içindeki zararı ise yarım milyar doları geçti. 

İşgal rejimi birçok petrol ve doğal gaz istasyonunu çalıştıramamaktan dolayı her gün yüz milyonlarca dolar zarar ediyor. 

360 bin kişiyi yedek asker olarak silah altına alması sebebiyle bunların işlerine gidememesi de İsrail ekonomisine ağır yük yüklüyor. 

Bunun yanı sıra 500 bin kişiyi kuzeyden güneye, 60 bin kişiyi Askalan'dan diğer bölgelere, 65 bin kişiyi Gazze çevresindeki yerleşim merkezlerinden diğer bölgelere, 60 bin kişiyi de Lübnan sınırına yakın bölgelerden aşağılara kaydırmak zorunda kalmasından dolayı kaydırılan kişilerin işlerine gidememesi sebebiyle çok sayıda sınai ve ticari kuruluşun durdurulması da işgal ekonomisine ağır bir külfet yüklüyor. 

Verilen bilgiler direniş karşısında askeri yönden tarihinin en ağır darbesine maruz kalan işgal rejiminin ekonomisinin de bu savaşta en ağır külfet altına girdiğini gösteriyor. O yüzden savaşın fazla sürmesinin ekonomisini iyice felç edeceğini bildiğinden Filistin direnişini teslime zorlamak amacıyla sivil halkta büyük kayıplara neden olacak toplu katliamlar gerçekleştiriyor; hastaneleri, kiliseleri, okulları ve camileri vurarak insanlar arasında mümkün olduğu kadar çok sayıda can kaybına neden olmaya çalışıyor. 

Dünya Haberleri

Filistin'de okulların ve hastanelerin bombalanması İsveç'te protesto edildi
Avusturya’da kız çocuklarına başörtüsü yasağı getirilmesi planlanıyor
Katil İsrail'in Filistin'de okulları ve hastaneleri bombalaması İsveç'te protesto edildi
İspanya Dışişleri Bakanı Albares: Suriye konusunda Türkiye ile olağanüstü bir işbirliği yapacağız
BM: İsrail, Gazze'ye yardım operasyonlarının bir kısmını yine engelledi