İşgalciler ramazan ayında Filistinlilere saldırmayı gelenek haline getirdi

Filistinliler için ramazan ayında İsrail'in çeşitli bahanelerle saldırılar veya huzur bozacak provokasyonlar düzenlemesi adeta bir "gelenek" haline gelirken Tel Aviv, açlığın pençesindeki Gazze'ye 5 aydır sürdürdüğü saldırılarına devam ediyor.

Müslümanların kutsal ayı ramazanda Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması yönündeki umutlar, İsrail'in kapsamlı bir ateşkes talebini reddetmesiyle ortadan kalktı. Aslında bu durum, 2007'den beri Gazze Şeridi'ne kuşatma ve saldırılarını sürdüren İsrail'in neredeyse her ramazanda Filistinlilere saldırıları göz önüne alındığında beklenmedik bir durum olarak görülmedi.

Her ramazan ayında İsrail ya Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenledi ya Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyenleri engellemeye çalışarak huzursuzluk çıkardı ya da Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı. Son 18 yılda neredeyse bu geleneği bozmayan İsrail, bu aylarda on binlerce Filistinliyi katletti.

Ramazan ayındaki en kanlı saldırılar 2014 yılında Gazze'de gerçekleştirildi.

Filistin'de 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Tel Aviv yönetiminin gayrimeşru ablukası altında ezilen Gazze Şeridi, son 18 yılda defalarca İsrail'in günler süren ağır saldırılarının hedefi oldu.

İsrail'in "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiği, 7 Temmuz 2014'te başlayıp 53 gün süren saldırısı da bunların başında geliyor. Yaklaşık 7 hafta süren saldırılar sırasında 2 bin 310 Filistinli hayatını kaybetti, 10 bin 626'sı da yaralandı. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, saldırılar sırasında 89 bin ev hasar görürken 7 bin ev yerle bir edildi.

Uluslararası raporların "en uzun ve en şiddetli" olarak tanımladığı saldırı, Gazze Şeridi'ndeki sanayi tesislerinin yıkılmasına, binlerce kişinin işini kaybetmesine ve böylelikle ekonominin çökmesine yol açtı.

Hamas'ı İsrail kentlerine roket saldırısı düzenlemekle suçlayan İsrail ordusu, 2 milyonu aşkın nüfusuyla 360 kilometrekarelik dar bir alana sıkışmış Gazze Şeridi'ni ilk olarak havadan vurdu.

Daha sonra 8 bin askerle kara saldırısı başlatan İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu saldırılar sırasında 7 Ekim'den sonra başlayan saldırılarda olduğu gibi İsrail, hastaneleri, okulları ve medya merkezlerini vurmaktan çekinmedi. Uluslararası toplumun büyük çoğunluğunun ateşkes çağrıları ve İsrail'in durdurulması için BM Güvenlik Konseyi'ndeki girişimler de bugün olduğu gibi ABD tarafından engellendi.

Filistin Haberleri

Ateşkes ne anlama geliyor: Netanyahu, Hamas’ın otoritesini kabul etmek zorunda!
Tel Aviv'de zorunlu askerliği protesto eden Yahudilere polis müdahale etti
Siyonist rejimde iç çatışma derinleşiyor
Slovenya Dışişleri Bakanı Fajon, Filistin devletinin tanınmasının önemine dikkati çekti
Norveç Dışişleri Bakanı: Gazze'de 'ateşkes sonra ne olacak' konusunu ele almanın zamanı!