Savunma Bakanı Moşe Yalon'un istifasının ardından boşalan bakanlık koltuğuna Liberman'ın getirilmesiyle yaşanabilecek gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Filistinli uzman ve yetkililer, "Liberman ve Yahudi Evimiz partisi lideri Eğitim Bakanı Naftali Bennett'in içinde yer alacağı hükümetin Filistinlilerle siyasi çözüme hiçbir şekilde yanaşmayacağı" görüşünde birleşiyor.
Kudüs Üniversitesi öğretim üyesi ve İsrail uzmanı Dr. Said Zeydani, İsrail'de liderler düzeyinde gözle görülür şekilde aşırı sağa doğru bir yöneliş olduğunu belirterek, "İsrail'in liderler düzeyinde aşırı sağa doğru sürüklendiği gayet açık. Kendi içinde yeniden şekillenmeye hazırlanan iktidar 1948'de kurulduğundan bu yana İsrail'in gördüğü en sağcı hükümet." dedi.
"2'nci Dünya Savaşı öncesi Almanya'sına benzer faşizme doğru"
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Üyesi Ahmed el-Mecdilani deİsrail'in 'nci Dünya Savaşı öncesi Avrupa'dakine benzer faşizme doğru gittiğini ifade etti. Mecdilani, "İsrail'de yaşanan son gelişmeler, hükümetin 2'nci Dünya Savaşı öncesinde Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerindekine benzer şekilde faşizme doğru sürüklendiğini gösteriyor." diye konuştu.
İsrail toplumunda yıllardır radikal ve ırkçı eğilimlerin etkili olduğunu belirtenMecdilani, bu durumun faşizme doğru evrildiğini ve bunun da "iki devletli çözümün reddedilmesi, yerleşim birimleri inşası, Filistinlilere ait arazilere el konulması ve evlerin yıkılması" gibi uygulamalarla işgal yönetiminin izlediği politikalara yansıdığını ifade etti.
İsrail yönetiminde giderek büyüyen faşizmin söz konusu olduğunu belirtenİsrail uzmanı Vedi Ebu Nasır da, İşçi Partisi lideri ve eski Başbakan Ehud Barak'ın cuma günü İsrail'in Kanal 10 televizyonuna verdiği mülakatta "hükümetin faşist eğilimler sergilediği" yönündeki açıklamalara işaret ederek, bu durumun aralarında Barak'ın da bulunduğu bazı İsrailliler tarafından kabul edildiğini kaydetti.
Yalon neden istifa etti?
İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon cuma günü Başbakan Netanyahu'ya güvenini yitirdiğini ifade ederek, hem bakanlık görevinden hem de milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.
İsrail ve Likud hareketine hakim, ülke istikrarını tehdit eden aşırı ve tehlikeli güçler bulunduğunu belirten Yalon, İsrail toplumundaki tüm aşırılık, şiddet ve ırkçılığın yanı sıra İsrail yüksek mahkemesi ve yargısına zarar vermeye yönelik çabalarla bütün gücüyle mücadele ettiğini dile getirdi. Yalon söz konusu çabaların hukukun egemenliğine büyük zarar vereceğini ve ülke için bir felaketin söz konusu olabileceğini savundu.
Netanyahu ile Yalon arasındaki görüş ayrılıkları ilk olarak Yalon'un geçen mart ayında El-Halil kentinde Abdulfettah eş-Şerif isimli yaralı Filistinliyi başından vurarak öldüren İsrail askerinin yargılanması konusundaki ısrarı ile başladı.
İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan'ın "Soykırım'ı Anma Günü"nde yaptığı konuşmada, İsrail toplumundaki son eğilimleri Nazi dönemi Almanyası'na benzetmesini Netanyahu "şaşkınlık verici" olarak nitelerken, Yalon'un ise generalin konuşma hakkı olduğunu savunması ikili arasındaki görüş ayrılıklarını bir kez daha gün yüzüne çıkardı.
AA