İsrailli Hayom gazetesinin haberine göre İsrail Toprak Otoritesi, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Doğu Kudüs'teki merkezinin bulunduğu araziye el koyacak.
İsrail bombardımanı altında ölümle burun buruna yaşayan Filistinlilerin zaten erişemediği en temel ihtiyaçlar konusunda bölgede hizmet vermeye çalışan UNRWA kapatıldıktan sonra, araziye bin 440 yasa dışı konut inşa edilmesi planlanıyor. Söz konusu proje henüz hazırlık aşamasında.
UNRWA 7 EKİM’DEN BERİ HEDEFTE
7 Ekim 2023’te Filistin’de soykırım savaşını başlattığı günden bu yana UNRWA’nın bölgedeki varlığını sonlandırmak isteyen İsrail, çalışanlarından bazılarının "7 Ekim saldırılarına katıldığı" iddiasıyla Ajans’ın kapatılması gerektiğini savunmuştu.
İsrail ordusu, son saldırılarında Nuseirat'ta, UNRWA’ya ait ve ailelere barınma sağlayan okulu vurdu. Aynı okul bugün çocuk felci aşılama merkezi olarak kullanılacaktı.
SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR’DAN TEPKİ
Şarkul Avsat’ta yer alan habere göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı kararı kınadı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada; İsrail'in uluslararası kanun ve kararları açık bir şekilde ihlal ettiği, BM ajansları ve yardım kuruluşlarını sistematik bir şekilde siyasi ve askeri olarak hedef aldığı kaydedilirken UNRWA'yı desteklemeye devam edileceği vurgulandı.
Karara tepki gösteren ülkelerden biri de Katar oldu. Katar Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “kardeş Filistin halkının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkı başta olmak üzere, meşru haklarını destekleyen kararlı tutumuna dayanarak UNRWA'ya tam destek” mesajı verildi.
UNRWA'YA 'TERÖRİST' DAMGASI
Filistin’de 40 binden fazla kişiyi öldüren, milyonlarca kişiyi göçe zorlayan İsrail, mülteci kamplarına sıkışmış sivillere yardım götürmeye çalışan UNRWA’yı da kapatmak istiyor. Doğu Kudus’teki araziye yasa dışı şekilde yerleşme planı mayıs ayında da gündeme gelmişti.
İsrail medyasının aktardığına göre İsrail Toprak Otoritesi, “kiralama şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle UNRWA’nın 30 gün içinde merkez ofisini tahliye etmesini istemişti. Son 7 yılda “İsrail’e ait topraklarda izinsiz faaliyet gösterdiği” iddiasıyla da 7,3 milyon dolarlık borç biriktiğini ileri sürmüştü.
O dönem UNRWA sözcüsü Jonathan Fowler, AA'ya verdiği bir demeçte, kararı medya aracılığıyla öğrendiklerini ve İsrail yetkili makamlarından herhangi bir bilgi almadıklarını açıklamıştı.
Ayrıca UNRWA'yı “terörist” olarak tanımlayan ve kapatılmasını öngören yasa tasarısı, İsrail parlamentosu Knesset'te görüşülmeye başlanmıştı.
İsrail’in asılsız karalamaları üzerine, aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı ülkeler 30 bin çalışanı olan UNRWA'ya bağışları dondurduğunu açıklamıştı.
Tel Aviv yönetimi iddialarını kanıtlayamayınca Avustralya, Kanada, İsveç ve AB ambargo kararını kaldırmıştı.