İşgal rejimini varoluş krizine sokan 80 gün...

Mehmet Garip Tanyıldızı, Siyonistlerin siyasi kargaşa haline dikkat çekerken bu savaşın işgal rejimi için sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.

Mehmet Garip Tanyıldızı / Akşam

İsrail'in planı

İki ayı aşkın süredir Gazze'yi bombalayan İsrail geçtiğimiz günlerde yeni bir ateşkes yapılması teklifinde bulundu. Hamas, İsrail saldırılarını tamamen durdurmayana kadar yeni bir esir takası müzakeresi yapılmayacağını açıklayarak teklifi reddetti.

Ateşkes teklifi, İsrail'in bundan sonrasına dair planıyla ilgili soru işaretlerini gündeme getiriyor. Hamas'ın, Aksa Tufanı sonrası İsrail'in saldırılarına karşı uzun soluklu mücadele için hazırlıklı olduğu anlaşılıyor ancak Tel Aviv yönetiminin bu süreçte herhangi bir strateji oluşturarak plan yapıp yapmadığı konusu hala belirsizliğini koruyor. İsrail tarafından bir takım hedefler dile getirilse de bir netlik söz konusu değil.

Middle East Eye'dan Lubna Masarwa bu konuyu masaya yatırdığı analiz haberde "Gazze'de savaş bittikten sonraki gün ne olacak?" sorusunun İsrail'de kimsenin cevaplamak istemediği bir soru olduğunu söylüyor.

Lasarwa, İsrail medyasında gündem olan savaş kabinesindeki tartışmaları aktardığı haberde çatışmanın sona ermesinin Netanyahu'nun da sonu anlamına geleceği şeklinde yorumlandığını belirtiyor.

İsrailli siyaset analistlerinin ve MEE'ye röportaj veren isimlerin görüşlerine yer verilen haberde bir hükümet krizi ile sonuçlanması öngörülen savaşın tamamen Netanyahu'nun siyasi ajandasına hizmet etmek için yönlendirildiği vurgulanıyor. Netanyahu iktidarda kalabilmek için savaşın devam etmesini istiyor.

Haberde yer verilen analizlere göre, sadece savaşın ertesi gününü ve bunun siyasi olarak hayatta kalmasını nasıl etkileyeceğini düşünen Netanyahu, ancak Washington'ın zorlamasıyla Gazze'yi terk edecek.

MEE'ye konuşan uzmanlar ve diplomatlar bombardımanın uzun süre devam edemeyeceği görüşünde hemfikir. İki ayı aşkın bir süredir Gazze'yi bombaladığı halde Kassam Tugayları'nın hala Tel Aviv'e bomba fırlatmasını engelleyemeyen İsrail ABD'nin baskısıyla bombardımanları sona erdirecek.

Uzmanlara göre, bundan sonra düşük yoğunluklu savaş dönemi başlayacak ve sürecin sonunda İsrail çekilmek zorunda kalacak. Süreç içinde esir takası yöntemiyle 7000 Filistinli tutsağın da özgürlüğüne kavuşabilme ihtimali de konuşuluyor. Siyonist ideolojinin İsrail'in Yahudiler için en güvenilir yer olduğu miti dolayısıyla esir meselesinin görmezden gelinemeyeceği düşünülüyor.

Sonuç olarak, sıcak çatışmanın nasıl nihayete ereceğine dair bir takım senaryolar dolaşıma sokulsa da, İsrail'in İsraillilerin dahi ikna olabildiği bir planı yok. Netanyahu, siyasi kariyeri için savaşı sürdürebildiği kadar sürdürecek. Ancak sıcak çatışma bittiğinde İsrail hükümet kriziyle karşı karşıya kalacak.

İsrailli analistlerin dile getirmediği bir ihtimal de belirsizliğin İsrail'i bir siyasal varoluş krizine sürükleyebileceği ihtimali...

Yorum Analiz Haberleri

Şimdi 1-B sınıfından arkadaşımız Özgür bizler için hazırladığı piyesi sergileyecek...
Abdurrahman El-Karadavi’ye özgürlük!
Esed’in devrilmesi Körfez için ne ifade ediyor?
Siyasal Alevîlik kimi temsil ediyor?
CHP'nin en büyük icraati İslam düşmanlarını yüceltmek!