İşçilerin Ellerini Bağlayıp Kafalarına Sıktılar

BM, Hule’deki katliamın insanlığa karşı bir suç olabileceğini açıklarken Suriye’den yeni bir katliam haberi geldi.

BM: Hule Katliamı İnsanlık Suçu Olabilir

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Suriye'nin Hule yöresinde geçen hafta yüz kadar kişinin katledilmesiyle "insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini" söyledi.

Komisyon başkanı Navi Pillay, bu açıklamayı, Cenevre'de olağanüstü toplanan komisyona hitap ederken yaptı.

Komisyon toplanmadan önce Suriye'deki muhalif çevrelerden yeni bir toplu katliam ihbarı geldi.
 

Ellerini Bağladıkları 13 İşçiyi Kurşuna Dizdiler

Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir, Suriye'nin batısındaki Kuseyr kenti yakınlarındaki bir köyde, hükümete bağlı Şebbiha milislerinin, bir otobüsten 13 işçiyi indirerek öldürdüklerini aktarıyor.

Muhalif eylemcilerce internetten yayınlanan dehşet verici video görüntülerinin birinde, yerlere dağılmış halde, yakın mesafeden ateş açılarak öldürüldükleri anlaşılan işçilerin cesetleri görülüyor.

Görüntüler (+18)

Bir diğer video görüntüsündeyse, bir binanın zeminine dizili halde cesetler ve başlarında ağıt yakan yakınları görülüyor.

Esed yönetimine muhalif eylemciler, öldürülen erkeklerin bir gübre fabrikasının işçileri olduğunu, otobüslerinin Kuseyr yakınlarındaki Buveyda Şarkiyya yöresinde Şebbiha milislerince durdurulduğunu anlatıyorlar.

Milislerin önce işçilerin paralarını aldığı, sonra otobüsten indirerek 13 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Muhaliflerin son katliamla ilgili haberinin, henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığını belirten BBC muhabiri Jim Muir, bununla birlikte, geçen hafta içinde iki kez, Suriye'deki BM gözlemcilerinin, muhaliflerin benzer haberlerini destekleyen bilgiler aktardıklarını kaydediyor. Bu olaylar arasında, Hule'deki katliamın ardından ülkenin doğusunda 13 erkeğin ateş açılarak öldürülmesi olayı bulunuyor.
 

BM'den Acil Toplantı

Öte yandan Hule katliamı üzerine acil olarak toplanma kararı alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin söz konusu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Hule katliamının toplantıda sert bir dille kınanması bekleniyor.

Toplantı için hazırlanan taslak metinde Suriye yönetiminden insan hakları müfettişlerinin ve yardım kuruluşlarının ülkede faaliyetine izin verilmesi talep ediliyor.

Ancak Cenevre'de toplantıyı izleyen BBC muhabiri Imogen Foulkes, Konsey'in gerçek bir gücü olmadığını, Suriye'ye yaptırım uygulayamayacağını veya BM Güvenlik Konseyi'ne eyleme geçmesi için emir veremeyeceğini bildiriyor.

Foulkes, Rusya ve Çin'in tavrı nedeniyle Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki insan hakları ihlalleriyle ortak bir eylem tutumu göstermesinin zor olduğunu ekliyor.
 

Suriye İnkâra Devam Ediyor!

Bu arada Suriye Hükümeti, geçen hafta 49'u çocuk 108 kişinin öldüğü Hule katliamını "uluslararası müdahale peşindeki isyancıların gerçekleştirdiği" yönündeki propagandasına devam ediyor.

Suriye yönetimi kendi yetkililerinden oluşan bir komisyonla olayı “soruşturdu”. Baas rejiminin bu soruşturmasına başkanlık eden Orgeneral Kasım Cemal Süleyman, katliamı isyancıların gerçekleştirdiğini söyledi.

Süleyman, amacın hükümeti suçlu göstermek ve mezhep çatışması başlatmak olduğunu savundu, "Hükümete bağlı güçler katliam bölgesine hiç girmedi. Ne katliamdan önce ne de katliamdan sonra" dedi.

 

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu